Høyre, Senterpartiet og Kristtelige Folkeparti er enige. Arbeiderpartiet, Andøylista, Venstre og Miljøpartiet De Grønne forhandler fortsatt. Fremskrittspartiet står foreløpig utenfor det gode selskap, og kan risikere å stå uten plass i formannskapet.

Valgforhandlingene er i full gang i Andøy. Det er ingen bombe for noen at Jonni Solsvik fortsetter som ordfører for Høyre. Likeledes er det klart at Knut Nordmo fortsetter som varaordfører for Senterpartiet.

– Vi er usikre på hvor stor konstellasjonene blir. Så langt har Høyre, Sp og KrF kommet til enighet. Det gir oss et flertall i formannskapet. Nærmere avklaring på hvilke partier som blir representert i formannskapet vil komme i forbindelse med konstitueringen av kommunestyret 13. oktober eller før den tid, opplyser Solsvik.

Han ønsker ikke å kommenterer årsaken til at ikke Frp er med i denne flertallskonstellasjonen.

– Flertallet kan endre seg, avhengig av hva som skjer framover fortsetter han.

Loddtrekning i formannskapet

Det er syv representanter i formannskapet. Dersom alle partier møter med bare valgresultatet, så gir det Høyre 4 representanter, Ap 2, og så må Sp, AL og Frp som har like mange representanter i kommunestyret, trekke lodd om den siste plassen.

Frp ikke invitert

Fremskrittspartiets Halvar Rønneberg bekrefter overfor Andøyposten at partiet ikke er invitert til valgforhandlinger med den borgerlige samarbeidskonstellasjonen som de har regjert Andøy kommune sammen med de tre siste periodene. Frp har vært med i det gode selskap i både 2011-2015, 2007-2011 og 2003-2007. I 1999 var det ingen som ønsket å prate med Fremskrittspartiet selv om de hadde gjort et godt valg. Den gangen uttalte Rønneberg til Andøyposten at han følte seg spedalsk.

– Vi har vært invitert på alle møter i alle forhandlingsperioder helt tilbake til 2003. I år er vi ikke invitert til noen møter. Vi har kun hatt samtaler med Jonni Solsvik. Nå venter vi på et tilbud fra Høyre om hva de kan tilby oss, sier Rønneberg.

– Frp er for ulik Sp

Lill Pettersen i Senterpartiet sier at de har hatt møter og kommet fram til at Frp er for forskjellig fra Sp med tanke på samarbeid.

– Nå har det vært en stillstand i forhandlingene en stund. Så vi får se hva som skjer videre, sier hun.

Krf takket ja

Hermod Bakkevoll i Krf, sier at partiet har takket ja til et tilbud fra Høyre.

– Vi er såpass lite med en representant i kommunestyret, at vi ikke er i en posisjon der vi kan forhandle om noe som helst, men vi har fått et tilbud fra Høyre som vi ikke kunne si nei til. Hva det tilbudet innebærer synes jeg det er mest ryddig å få fra Høyre avslutter Bakkevoll.

Ap forhandler

Arbeiderpartiets Anitha Bendiksen ønsker ikke å uttale seg om noe som helst før ting er klart.

– Det stemmer at vi er i forhandlinger med Andøylista, Venstre og Miljøpartiet De Grønne (MDG). Det kan bli et samarbeid, sier Bendiksen.

Robert Svendsen i MDG bekrefter at de er i samtale med Ap, AL og V.

– Det er de vi er nærmest å komme til enighet med, men det er opp til styret i MDG å avgjøre til syvende og sist, sier Svendsen.

Solsvik ønsker ikke å kommenterer hvorfor Frp ikke har blitt invitert til de innledende forhandlinger slik de har pleid å bli i de tre forrige perioder.

– Vi har hatt samtaler med flere, og det kan bli et større flertall enn H, Sp og Krf. Det vil framtida vise, avslutter han.