Flere har meldt fra om kvalen som går i farvannet utenfor Andenes med ei garnblåse på slep, og mange er bekymret. Dyret beveger seg ifølge de VOL har snakket med, rimelig fritt.

- Men det er klart, det er ikke veldig bra for den å ha blåsa på slep, sier en av de som har sett kvalen, Andre Lund.

Han var ute søndag, og observerte at dyret oppfører seg like aktivt som de andre i flokken.

- Den er ikke så veldig hemma av det. Han er like aktiv som de andre, det er ei lita blåse på størrelse med en fotball, så han drar den lett med seg ned, sier Lund til VOL.

Bergingsforsøk

Guide i Sea Safari, Marten Bril sier til VOL at man skal ut på sjøen igjen tirsdag, og at man da skal ha forskere med seg, i håp om å kunne gjøre noe for å få løs det store dyret, opplyses det.

Fra operasjonsavdelingen ved Kystvakta på Sortland har man mottatt tipset.- Foreløpig har vi ingen mulighet til å gjøre initiativ i denne saken. Vi har ikke fartøy tilgjengelig foreløpig. Det kan muligens bli mulighet i morgen. Dersom det skulle bli aktuelt med avliving, så er Fiskeridirektorat og Mattilsyn de ansvarlige instanser, opplyses det til VOL.

Haster med å få den løs

Kvalforsker Tiu Similä fra Bø opplyser til VOL at Knølhvaler har for vane å hjelpe hverandre når slike situasjoner oppstår.

- En vanlig adferd vil være at de andre kvalene stimler sammen rundt kvalen som sitter fast, og hjelper med å holde den oppe slik at den får puste dersom den blir sliten, sier Similä.

- Hvor ille er dette for dyret?

- Det vil kunne skade huden på hvalen, og den blir jo sliten av å dra dette etter seg. Den får heller ikke spist som normalt, og taper energi. Men hvis det er en voksen, sunn hval har den litt å tære på.

Hun understreker at redningen av hvalen nå handler om å få satt inn dykkere som kan skjære løs tauet, og at denne hjelpen burde vært satt inn så raskt som mulig.

Ifølge meldinger til VOL skal kvalen ha gått med tauverket siden før helga.