Fremskutte tropper startet for tre uker siden forarbeidet med drening og andre tiltak. Men sist lørdag brøt bygda seg på, og brukte det som fantes av muskelkraft til å fjerne tonnevis av stein fra fotballbanen.

– Dette blir knall. Noe helt annet enn humpene vi hadde her før. Det meste blir gjort av profesjonelle, men i dag skal vi bruke litt muskelkraft og fjerne steiner. Kjempefin styrketrening det, sa A-lagsspiller Sindre Jensen, mens han sammen med Trond Preben Kristiansen, Carl Martin Hatlestad, Christer Karlsen og Thord Jensen går løs på steinene med spade og spett. Men det er ikke bare A-lagsspillerne som har inntatt arbeidsantrekk denne dagen.

Nye og gamle minner

Andre Paulsen (6) drar på ei lita vogn, mens Høken-patrioter i alle aldere lemper stein oppi til ham. Høkenveteran Johan Hanssen er i full gang med steinlemping, men har også tid til litt mimring tilbake i tiden, da den forrige fotballbanen på Bleik kom. Jord fra tverrvindbanen

- Da tverrvindbanen på Flystasjonen ble bygd i 71, ble det fraktet store lass med jord til Bleik. Vi drev på dugnad, og banen har nå vart i over 40 år, sier Hanssen.

Storfornøyd

Prosjektleder Kurt Hanssen i kunstgressgruppa til Høken, er meget fornøyd med dugnadsinnsatsen lørdag.

– I tre uker har vi 6- 7 medlemmer av kunstgressgutta tatt hånd om den gamle rørgata som førte enorme mengder smeltevann fra Bleiksmyra gjennom Bleik Stadion. Nye rør er lagt ned, og drenskum som skal ta vårens smeltevann er nå på plass, forklarer Hanssen.

– Hovedentreprenøren for grunnarbeidet Markussen AS, har nå fjernet gresset fra fotballbanen som har ligget på siden 1971, og at vi nå fjerner steiner fra sanda vil lette arbeidet for entreprenøren som skal avrette banen, fortsetter Hanssen.

Kommende lørdag skal det fjernes enda mer stein på dugnad, men da vil det handle mer om finrensking av topplaget.

Gullkista-grus

Det er fraktet 2000 tonn med grus av ulike klasse fra Gullkista i Blokken som skal bygge opp banen til å ta imot kunstgresset til slutt.

– Vi håper på å bli ferdig til å ta imot kunstgressleverandøren i slutten av mai. Målet er å få spilt Alagskamp på hjemmebanen 17. juni mot Stokmarknes, sier Hanssen.

Før den tid skal det være enda en dugnad på å lempe utover grus, samt at det skal graves lysgrøfter, samt sette opp en lystrafo med mulighet for å regulere lysstyrken etter trening og kamp.

15. mars i år fikk Høken godkjent sin tippemiddelsøknad av Nordland fylkeskommune.

– Dette vil over tid gi os tilbake 2.2 millioner fra Kulturdeparmentet, samt 900.000 kroner i momskompensasjon. Totalt har prosjektet en kostnadsramme på 5.5 millioner kroner, opplyser han. I påvente av å få utbetalt spillemidler gjennom de neste fem år, så har klubben lånt 3 millioner i banken. Nærmere 30 bedrifter har støttet prosjektet, og private avtaler med årlige støttebeløp, gjør at Høken kommer i mål med renteutgifter på lånet.