Klar for vandreteater fredag 14. juni og lørdag 15.juni . Helt ytterst på Andenes står et rødt fyrtårn og lyser. I over 150 år har de taktfaste blinkene vist veien hjem for fiskerne ute på storhavet. Nå har også lyset fra den sterke røde damen ved havet tiltrukket seg 13 unge teaterkunstnere fra hele landet. Det er Nikoline Spjelkavik som har invitert klassen sin fra Romerike folkehøgskole med hjem for å lage teater i det 40 meter høye fyrtårnet.

Fredag og lørdag kan du få med deg en ganskeså unik teaterforestilling - i fyrtårnet på Andenes! Dverberg-jenta NikolineSpjelkavik er produsent.

Ane Dahl Torp, AkselHennie, Nicolai Cleve Broch, Atle Antonsen, Linn Skåber og Anders BaasmoChristiansen. De har alle det til felles at de er tidligere elever ved RomerikeFolkehøgskole. Skolen utdanner fortsatt noen av våre mest spennendescenekunsttalenter.

Nesten alle blant Nikoline Spjelkavik fra Dverberg sineklassekamerater fra 2012/13-kullet ved skolen har i snart to uker vært samletpå Andøya i Nordland. Til helga setter de opp vandreteater i Andenes fyr.

FRESNEL

Stykket har fåttnavnet FRESNEL, oppkalt etter mannen som oppfant fresnel-linsa som bådebenyttes i  teater-lyskastere og i toppen av fyrtårn.

- Fredag 14. og lørdag 15. juni spilles det totalt åtte forestillinger i fyret.Det er kun et begrenset antall plasser per forestilling, og vi anbefalerpublikum å forhåndsbestille billetter, sier den unge teaterprodusenten NikolineSpjelkavik, som lover publikum et møte med det gamle fyret de aldri har settmaken til.

- Det spesielle med denne forestillinga er at det er lyset som kommer først.Det vi viser er tilpasset lysdesignen, og ikke omvendt, sier Spjelkavik.

Viser fram øya si

Hun har ved hjelp avstøtte fra Trafo, Frifond, teaterklubb’81 og lokale sponsorer skaffet til veiemidler til leie av fyret og reiser for alle de involverte.

- Folk er kommer fra så og si hele landet, og det at de nå er her, på mitthjemsted betyr mye for meg. Jeg vil vise dem så mye som mulig, og har tatt demmed til nabokommunen Bø der de har fått møte Laila Sæther, en virkeligforteller i Regine Normans ånd. Mor Ågot Spjelkavik på Dverberg har fortalthistorier om tegn og varsel og Bestemor Astrid Skagen har spandert Farmen-turog kake på alle. I tillegg har vi vært i Høyvika, på Hvalsafari, på DverbergMC-museum og på hytta hos tante Mette og onkel Kurt. Der slo vi avmobiltelefonen og jobbet intens med manus, forteller Nikoline Spjelkavik.

Gave til lokalbefolkningen

Medelevene bidro på flere måter: 3-6-åringer fra heleAndøy deltok på gratis minikurs i perkusjon. Johanna Holt Kleive (19) varkusleder. Med Audun Kleive, en av landets fremste jazz-perkusjonister/trommiser som far har musikk vært en viktig del av Johannasbarndom og oppvekst.

En flott delegasjon fra Svingklubben i Andøy deltok ogsåpå gratis kurs i swing-stilen Lindy Hop. Mathias Melsæter Rydjord (21) fra Kleive i Molde Kommune varkursleder. Han har, tross sin unge alder, en imponerende merittliste fradansegulvet. Vi kan nevne fire ganger norgesmester i Swing, to ganger Nordiskmester i Boogie Woogie, to ganger vinner av verdenscupen og VM- og EM-bronse.

- Kursene var ment som en gave til lokalbefolkningen, og vi fikk mange finetilbakemeldinger fra de som deltok, sier en travel Nikoline Spjelkavik.