Like før jul fikk Andøy tre nye fiskebåter fra Finnmark.

– Årsaken til at jeg valgte å flytte sørover til Bleik, er at området er et strategisk sted å være, når jeg skal bygge opp bedriften til å bli sterkere, nå i disse tider der fiskekvotene øker, og prisene går nedover, sier Sondre Kristoffersen til Andøyposten.

Fire selskap

Han har overtatt tre fiskebåtselskap etter faren sin.

Alta fiskeriselskap driver «Korsnesfisk» som er en nittifoting med en torskekvote på 650 tonn og ei sildekvote på 460 tonn. Årøy fisk AS

driver «Årøyfisk» som er en åttifoting med 650 tonn torsk og 480 tonn sild, og Matjord kystfiske AS driver «Geir Roger» som er en nittifoting med 250 tonn torsk og 170 tonn sild.

Tilfeldigheter

– Det var litt tilfeldig at vi havnet på Bleik. Vi hadde opprinnelig lyst til å bo på Sortland, men det var vanskelig å få tak i leilighet til å begynne med. Derfor var det like greit å undersøke litt i distriktene.

Det måtte være et sted som ikke var så langt unna flyplassen, samtidig som det måtte være mulighet for kona mi Monica å få seg jobb. Hun er utdannet lærer, sier Kristoffersen.

– Foreløpig er hun i barselpermisjon med vår fem måneder gamle sønn Jens Ketil, men hun er klar for arbeidslivet til høsten, sier han.

– Hun har bodd på Bleik siden begynnelsen av september, og jeg flyttet fiskeriselskapene mine etter i november. Vår gode erfaring med Bleik nå, viser at vi gjorde det rette valget, sier han, som skryter av imøtekommende og hyggelige folk.

– Foreløpig er det ingen annen forandring på fiskeridriften min enn at jeg har meldt flytting til Andøy. Det er lettere å drive fiskeriselskap i Andøy i forhold til kjøp og salg av kvoter. Men det er det samme hvor vi fisker fra. Vi er 19 ansatte, inkludert to på kontoret i Alta.

– Mesteparten av mannskapet bor i Alta, og når jeg selv er på reise, så vil det være folk til å passe båtene i havna. Det er en betryggelse i seg selv, sier han.

Åpen for levering i Andøy

– Når det gjelder leveranse i Andøy, så får tiden vise om det blir aktuelt. Uansett om fiskebruket på Bleik åpner igjen, så vil det være for grunt for båtene mine å levere der. Vi har en god dialog med et fiskebruk i Tufjord, som vi har levert fisk til i 10 år, så det kan være skummelt å risikere å bytte bruk. Jeg mener at dersom man har et godt forholdt til et bruk, så er det ikke smart å bytte uten videre. Særlig i disse tider, der det er tilgang på torsk overalt, så kan man risikere å komme i en situasjon, der man ikke får levert noen steder. Men jeg er selvsagt ikke negativ til å bytte bruk, dersom vi skulle få en skikkelig god avtale på Andenes, sier han.

I kvotekorridoren

– Når man skal bygge opp hele selskapet som jeg har overtatt, så er det gunstigere med kjøp og salg av kvoter, dersom man bor på Bleik, opplyser han.

Ifølge FiskeribladetFiskaren (FF) ligger Bleik midt i den såkalte kvotekorridoren mellom Nordland og Troms.

Fiskere i Andøy og Senja har i utgangspunktet dispensasjon for fylkesbindingen som gjelder for kjøp og salg av torskekvoter, fordi de i alle hovedsak operer på de samme fiskefelt. På den måten vil Kristoffersen ha tilgang til kjøp og salg av kvoter i hele Nord-Norge.