Tross bare veier, var vinden så kraftig lørdag morgen var fylkesveg 82 stengt ved Kjølhågen. Strekninga som er viden kjent for lumske og farlige kjøreforhold når vindkastene kommer fra fjellene med enorm styrke.

- Vindkast forvolder størst skade

At vinden har vært sterk, bekrefter Arne Ragnar Bråten hos Værtjenesten på Andøya Flystasjon.– Vinden var på det verste i 10-tida lørdag. Da var det målt middelvind på 49 knops styrke. Det tilsvarer full storm. Men vi målte vindkast på opp til 74 knops styrke. Orkan starter på 63 knop, så det forteller tydelig hvor sterk vind vi har hatt idag. Jeg vil tro at det er vindkast som forvolder størst skade. Jevn vind kan blåse løse gjenstander, men det er når vinden kommer i enormt sterke kast at ting hvor det er litt slark blir revet løs.

– På Kjølhågen var middelvinden tett oppunder orkan i samme tidsrom. På Trolltind, hvor værradaren står, registrerte vi vindkast oppe i 101 knop, opplyser Bråten.

Skader på hus

– Nå er det verste uværet over. Men det kommer inn et nytt vindsystem i morra. Da blir det sydvest kuling. Men ikke så sterk vind som idag, tilføyer han.

I Andøy er det flere som har fått merke stormens krefter. På Andenes ble flere hus ble påført skader da et ståltak ble revet løs fra en bolig lengst sør i Roald Amundsens gate. Til alt hell traff ikke de kvasse takplatene folk på sin vei - men hagegjerder, verandarekkverk, tak og veggbekledning på flere hus i nabolaget ble skadet.

Sikrer

Vinden hadde revet av mønekammen på huset, og var i ferd med å løsne også vestsida av taket på huset. Daglig leder Robin Schei i Andøy Bygg og Vedlikehold var tilkalt for å begrense skadene og sikre området. – Nå gjelder det i første omgang å få sikret platene som er løsnet, og deretter se hva som kan gjøres i været som råder. Blant annet med tanke på å hindre at vinden tar andre siden av taket også, sa han.

Er det stormskader i ditt nabolag? Tips oss, eller send inn bilder av uværets herjinger!