Andøy kommune har nå etablert beredskap i henhold til Norsk Luftambulanse sitt prosjekt «Mens du venter på ambulansen».

– Dersom ambulansen er langt unna, og noen skulle trenge akutt hjelp, så har vi satt oss villig til yte den tjenesten i Andøy. Dette blir rene helseoppdrag for oss, sier varabrannsjef Nils Harald Steinsvik.

Fra mandag denne uken, står brannmannskapet på en beredskapsliste tilknyttet AMK-(Akuttmedisinsk)-sentral, og vil bli utkalt direkte fra dem uten unødig opphold.

Opplæring

– Dersom det står om liv er det anledning til å kalle oss ut. Vi har fått litt mer opplæring, og kan stille på den type henvendelser der de har behov. Alle brannmannskaper har grunnleggende førstehjelpsopplæring. Vi har godt samarbeid med både lokal ambulansetjenesten og Forsvaret når det gjelder opplæring og oppdatering på førstehjelp og hjerte- og lungeredning. I forbindelse med «Mens du venter på ambulansen» tilbudet, stilte Stiftelsen Norsk Luftambulanse med hele fem instruktører totalt på Andenes og i Risøyhamn. De kjørte 16 timers kurs for oss og Dverberg i forbindelse etablering av det nye tilbudet. Vi fikk både hjertestartere, oksygenopptaksutstyr og bandasjepakker for å bruke i akutttilfeller, sier Steinsvik.

Hjertestarter til Dverberg

– Andøy brannvesen er nå i besittelse av tre hjertestartere. Derfor har vi gitt en til Dverberg, i tillegg til at vi har en på Andenes og en i Risøyhamn. Norsk Luftambulanse har bidratt til to av dem, mens vi tidligere har fått en lokalt fra Røde Kors, forklarer Steinsvik.

– Ved hjertestans kan disse brukes i ventetiden på ambulansen. Dersom vi kommer først til de som trenger ambulanse, innhenter vi informasjon og videreformidler til AMK. Når ambulansen kommer, så har vi ferdig utfylt informasjon i forhold til hvilken tilstand pasienten er i, forklarer Steinsvik.

– Det er veldig greit å bidra til bedre sikkerhet for innbyggerne i Andøy. Dersom vi er her og kan gjøre et bidrag, slik at folk føler seg tryggere i ventetiden, så gjør vi gjerne det, men det er kun dersom ambulansen er ute på andre oppdrag at vi blir anmodet om hjelp, sier Steinsvik.

Til Dverberg

Fredag fikk Karl Mortensen i det frivillige brannvesenet i regi av Dverberg Vel overrakt hjertestarteren.

– Det er den første hjertestarteren vi får på Dverberg, så det vil bli en betryggelse for befolkningen. Det øker sannsynligheten for at Dverbergområdet får rask hjelp, dersom det skulle stå om liv, sier Mortensen.

– Er brannmennenes inntreden på akuttstedet en følge av at det blir kuttet i antall ambulanser i Andøy?

– Nei, det har ingenting med slike ting å gjøre. Dette er et prosjekt i regi av Norsk Luftambulanse som vi fikk tilbud om å delta i, og det gjør vi gjerne, avslutter Steinsvik.