Kystverket har gitt Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) tillatelse til å bruke seismiske slep i Andfjorden. Dette til tross for høylytte og gjentatte protester fra Andøy-fiskerne.

I et svar til NGU kommer det frem at Kystverket bevilger en midlertidig tillatelse til å bruke seismiske slep i Andfjorden i tidsrommet 19. til og med 23. september i år. Selve undersøkelsen skal pågå i to døgn.

Det skal skytes profiler i Andfjorden på østsiden av Andøya.

- Fisk liker ikke seismikk, sier Yngve Larsen, leder i Andøy Fiskarlag.

Sammen med Nordland Fylkes Fiskarlag uttaler de at de ikke akter å forhandle med aktører som vil drive seismikkskyting.

Påfallende forskning

– Prosjektet vårt som først og fremst skal prøve og finne muligheter til å kartlegge dypforvitring i grunnfjellet, varer i tre uker, og er todelt, informerte prosjektleder, Marco Brönner om i august i fjor. Etter å ha tatt grundigere kontakt med berørte parter sendte NGU inn en ny og forbedret søknad. Nå er den innvilget og målet med prosjektet er å kartlegge den øverste biten av grunnfjellet. Med på å finansiere undersøkelsene, som skal gi et tydeligere bilde av dypforvitret grunnfjell, er fem oljeselskaper.

– Dette er ikke snakk om snikleting etter olje, forsikret Marco Brönner Andøyposten om i mai.

Han blir møtt med mistro hos det lokale fiskarlaget.

– Jeg synes det er påfallende at man slipper inn oljeselskaper i et område som er bestemt vernet for denne nettopp denne virksomheten, sier Larsen.

Redd for konsekvensene

– For meg virker det som at Kystverket har tatt på denne søknaden med harelabb, sier Yngve Larsen.

Han reagerer med skepsis til behandlingen som er gitt i saken.

– Vi vil overhodet ikke nekte noen å drive forskning, men dette kommer til å få store konsekvenser for næringa som foregår i dette området, sier Larsen.

Larsen ønsker å minne om at hele 70 prosent av all forutsetning for norsk fiskeri enten oppholder seg, yngler eller går gjennom områdene utenfor Andøya.

Varsler kamp

– Lyd forplanter seg i vann og vil skremme fisken, sier fiskeren, som er redd for konsekvensene av to dager med skyting.

Nå varsler Yngve og Fiskarlaget kamp for å verne om Andfjorden.

– Først skal vi benytte oss av klageretten, deretter skal vi bruke havområdene slik vi har lovfestet rett til, sier Larsen.

Det har ikke lyktes Andøyposten å komme i kontakt med saksbehandler i Kystverket for en kommentar.[see attached file: ma yngve larsen-seismikk.jpg]