Mamma Ida Martinsen med sine to barn Aurora (12) og Amalia (8) kom i land fra Senjaferga på Andenes torsdag kveld. Med planlagte dagsetapper på seks mil, planlegger de å sykle 88 mil i sommer til Mo i Rana.

– Vi bor på Senja i Vangsvik, og ønsket å gjøre noe helt annerledes. Sykling er gøy, så da mamma foreslo å besøke onkelen vår utenfor Mo I Rana, sa vi ja med en gang, sier Aurora på telefonen fra Bleik.

De har med seg telt, og den første natten sov de på Midnattsol camping.

– Det blir både morsomt og skikkelig tungt å sykle over fem mil i daglig. I går syklet vi 6.2 mil hjemmefra, sier Aurora.

Tett på naturen

Hun liker å komme tett på naturen på en annen måte, enn når hun kjører i bil. Hun liker også den gode treninga.

Familien flyttet fra Oslo for tre år siden, så de har ikke sett noen av stedene som de skal sykle gjennom ennå.

Fredag ble det overnatting i Risøyhamn, og lørdag går neste etappe til Sortland, før de peker nesen mot Lofoten, via ferga fra Melbu.

Aurora forteller at sammen med mammaen syklet de Senja rundt på tre dager i fjor.

Tunge vogner og hund

– Det går veldig bra å sykle med Amalia. Jeg og mamma har store tunge vogner, så lillesøster sykler lett foran oss. Vi har også med den lille hunden vår på ni kilo. Den henger vanligvis i bånd, men i nedoverbakker klarer den ikke å henge med, så da plasserer vi den i vogna, sier Aurora.

Hun synes Andøy er ideellt for sykling, fordi det er så flatt.

Mamma Ida sier at de slår opp teltet der det passer, og at Aurora følger med på kilometertelleren. Etter hver femte kilometer har de drikkepause. Ellers blir det mye spising, og knekkebrød og nugatti er særlig populært.

– Vi setter opp telt idet fri, og da håper vi på snille folk som kan la oss lade telefonen og slikt. På Bleik fikk vi god hjelp av en kjenning av venninna mi, så vi er spente på om folk er like snille i fortsettelsen, sier hun.

Åtteåringen gjør det veldig bra så langt.

– Da vi satt opp teltet på Bleik i går, fortsatte hun å sykle rundt. Det tyder på at hun synes det er gøy, smiler Ida.

Familien må være hjemme igjen på Senja 18. august, men Ida håper å være framme i Mo i Rana 2. august, slik at Aurora får feiret 12 års dagen sin på en skikkelig måte.

– Det er veldig greit å gjøre noe annerledes i ferien sin som alle andre ikke gjør. De får en kjempetillit, når de sykler så langt. Vi får tiden til å gå med å følge med på dyrelivet på veien og slikt, avslutter hun.