De grønne jordflekkene på den karrige ytterkanten mot storhavet må tåle litt juling. Så, hvordan kan man best få det til?

I helga tar ekspertene regionens bønder med ut på jordet for å demonstrere god jordbruk.

Bønder fra hele Nord-Norge trekker nemlig til Kleiva i helga, for å få inspirasjon og påfyll under Den arktiske landbruksmessa, Landbruk i Nordavind.

De kaller kursene “Produksjonsjorda vår - hvordan ta vare på den?” og “Ut på jorda” årets viktigste foredrag for alle som driver med sorten:

– Det handler om hvordan vi steller og bruker jorda. Det er viktig for ei god avling, sier Ragnhild Renna i Landbrukstjenesten i Midtre Hålogaland, i ei pressemelding.

Hi-tech jordbruk

Det foregår en del på hi-tech fronten, og i helga kan du teste hvordan høyteknologien kan brukes for å brukes til å få det beste ut av avlinga. Såkalt presisjonsjordbruk.

– Her kan du lære hvordan teknologisk utstyr kan benyttes for å gi ei rasjonell kjøring på arealet, gi god fordeling. Noe som fører til fornuftig utnyttelse av for eksempel gjødsel, sier Ragnhild Renna i ei pressemelding.

- Ikke bare gress

For gress er ikke bare gress. Det handler om konsistens, jordpakking, oppbygging og å utnytte arealet.

Øystein Haugerud, fra Levende Jord-prosjektet hos Fylkesmannen i Buskerud kommer til Kleiva for å lære bønder om jordstruktur, demonstrasjon, måling av jordpakking og demonstrasjon av infiltrasjonsmåling