Arctic Security Forces er et amerikansk initiativ, i samarbeid med europeiske land. Denne ukens konferanse på Sortland er den fjerde i rekken, og den første som holdes i Norge.

- I år er vi på Sortland. En ting er å snakke om arktiske strøk mens man sitter midt i Europa, noe annet er å være i nord, forklarer generalmajor Odin Johannessen.

Fra hele verden

På konferansen er militære representanter fra hele verden. Nordiske land er godt representert, men også Tyskland, Nederland, Frankrike, Storbritannia, USA og Canada deltar på møtet.

- Vi er her for å snakke om hvordan man kan håndtere uplanlagt aktivitet i arktiske strøk, som uhell som krever ekstra innsats og ressurser, sier Johannessen.

Uventede hendelser

Grunnen til at nettopp dette temaet diskuteres i et militært forum begrunner Johannessen med at det militære har midler til å ordne opp i slik uventet aktivitet.

I dag har de sett på hva som skjer i arktiske strøk for tiden, samt sett på tidligere eksempler på hendelser og forhold for redninger i barentsregionen.

- Det er store avstander og lave temperaturer. Hele konferansen har et veldig praktisk fokus, sier generalmajor Randy Kee.