"Fra Ungdommen" er et multimedialt dokumentarprosjekt om norsk ungdom i etterkant av de tragiske hendelsene 22. juli 2011.

Les mer om "Fra Ungdommen" her

Det er produksjonsselskapet Paragon Features som gjennom bilder, film og tekst, har portrettert over 30 ungdomsmiljøer fordelt på seks lokalsamfunn over hele landet.  Fem ungdommer fra Hadsel er portrettert i prosjektet. En av dem er Tor-Håkon Gabriel Håvardsen som bor på Melbo og jobber i Hadsel Begravelsesbyrå AS.

Fra og med mandag av blir prosjektet presentert for elevene i ungdomsskolen og videregående i Vesterålen. Dette skjer gjennom den Kulturelle skolesekken. Håvardsen håper at dokumentaren blir godt mottatt, men innrømmer at det slett ikke var en selvfølge at han skulle være med.

Komplisert prosjekt

Håvardsen forteller at han var jobb da han fikk forespørselen. Han synes at henvendelsen var interessant, men det lot seg ikke gjøre å bare hive seg på.

– I min jobb som gravferdskonsulent er det ganske komplisert å bli fulgt av et kamerateam gjennom en lengre periode. Men etter mange møter og diskusjoner med mine overordnede, fikk produksjonsteamet tillatelse til å være med, forteller han.

Selve opptakene gikk over flere måneder, der kamerateamet gjorde mange opptak. Likevel var det mye de ikke kunne feste til filmen.

– Det gjelder for eksempel taushetsbelagte forhold knyttet til pårørende og etatene vi samarbeider med. Opptakene som handlet om meg som privatperson var selvsagt mye enklere å forholde seg til, forklarer Håvardsen.

Dokumentaren om  Tor-Håkon Gabriel Håvardsen kan du se her

Fornøyd med sluttproduktet

26-åringen har sett det ferdige resultatet. Han innrømmer at det var rart å se seg selv.

– Det var veldig uvant og jeg synes at jeg ser pussigere ut enn jeg trodde. Selve produktet ble vellykket og jeg synes at filmskaperne klarte å finne balansen mellom det mørke og det fine, slår han fast.

Tett på døden

Håvardsen har jobbet i begravelsesbyrå i sju år, noe som er lenge hans unge alder tatt i betraktning. Gjennom arbeidet kommer han nært innpå døden. Det har gjort noe med han.

– Å jobbe i begravelsesbyråd blir en livsstil der en jobber og må være tilgjengelig døgnet rundt. Man kommer så tett inn på døden at den til slutt blir et liv i seg selv, utdyper han.

I dokumentaren uttaler Håvardsen at dagens ungdom er mer redde for å ikke sette spor etter seg i livet, enn de er for å dø. Slik bør det ikke være, mener han

– Dersom man lever livet på en hederlig måte og er snill og god, tror jeg man blir husket og snakket om lenge etter at lyset har gått ut.

Forandret syn på livet

Håvardsen tror at de grufulle hendelsene som fant sted 22. juli for tre år siden, fikk mange ungdommer til å revurdere sitt syn på døden.

– Mange innså nok at de ikke er udødelige selv om de er unge. Vi fikk se hvor brutalt og urettferdig livet kan være. For det skal ikke være slik at man mister venner på egen alder så unge, og at foreldre og besteforeldre må begrave sine egne barn.

Håper prosjektet treffer alle

Nå håper Håvardsen på at "Fra Ungdommen" vil falle i smak hos barn og voksne, både i Vesterålen og i resten av landet.

– Jeg håper at ungdommene lærer og får et innblikk i hvordan andre ungdommer lever. Og så håper jeg at de voksne innser at verden tross alt ikke bærer så galt av sted når en ny generasjon nå er i ferd med å ta over styringa, slår Tor-Håkon Gabriel Håvardsen fast.

Støttet av Fritt Ord

"Fra Ungdommen" er støttet av Fritt Ord og Kulturrådet. Seks av historiene omhandler overlevende fra Utøya. Resten handler om ungdom i Norge.

Dette er ungdommer som lever forskjellige liv, men som sammen danner et mangfold et er vanskelig å finne om man ikke leter etter det. Ungdommer i Vesterålen får ta del i prosjektet fra og med mandag og frem til 23. oktober.

I Hadsel vil "Fra Ungdommen" bestå av en utstilling med tilhørende 90 minutts foredrag/forestilling. I de øvrige vesterålskommunene vil prosjektet inkludere samme foredrag som i Hadsel, med unntak av utstillingsdelen.

Historiene fra Hadsel

De fire andre ungdommene fra Hadsel som er med på prosjektet "Fra Ungdommen", er:

Nelly Rasmussen. Hun mistet sin bror Henrik på Utøya. Portettet på henne ble laget halvannet år etter 22. juli.

Josephine Albrektsen, som leker med lolita-inspirert japansk motestil. Albrigtsen forteller om hvordan det er å ha opplevd en utfordrende oppvekst.

Kristian Albrektsen . Han er fisker og Josefines fetter, og jobber på sjark med far. Han holder også på å pusse opp en større båt fordi han vil ut på havet og være sin egen herre.

– Dokumentaren om Kristian gir et bilde på det gamle Norge, og at ikke alle endringer som skjer i samfunnet er like lette og forholde seg til, sier Slottemo Lyngstad.

Arva Syed. Slottemo Lyngstad kaller ham for hele Vesterålens Michael Jackson, og gir et bilde på talentfokuseringen dagens ungdom opplever. Danseren fra Melbu har en stor følgerskare på You Tube, men ingen andre gutter å dele interessen med på øyen hvor han vokser opp.