Mattilsynet har systematisk gått gjennom rapporterte lakselustall fra alle oppdrettslokaliteter i hele landet for de to siste årene. I Vesterålen er det et av sju anlegg som er "rødlista" - det ligger i den røde kategorien, med flest tilfeller lakselus.

Akvakultur Vesterålen AS  på hadde mer enn 0,5 lus i 10 prosent av sine rapporterte uker. Også Helgeland havbruksstasjon, som delvis eies av Biomar AS på Myre, ligger på den røde lista, med 16 prosent av ukene.

VOL beklager at man først kunne få inntrykk av at det er  lakselus i Biomar sitt anlegg på Myre, dette er altså ikke tilfellet.

- De har en forsøkskonsesjon som eies av oss, og vi gjør tiltak for å redusere lakselus der, men det er altså på Helgeland og ikke i Vesterålen, sier økonomidirektør i Biomar AS, Lars Myhra.

Alle oppdrettslokaliteter skal holde seg under et bestemt lakselusnivå for å hindre smitte til andre oppdrettsanlegg og villfisk, skriver mattilsynet på sine nettsider.

- Ikke alle klarer det. Det er avgjørende at oppdretterne på disse lokalitetene gjør tiltak for å få bukt med lakselusproblemet. Det er fordi de ødelegger for andre og bidrar til flere behandlinger, økt resistens og dårligere fiskehelse og fiskevelferd, sier Bjørn Røthe Knudtsen, regiondirektør i Mattilsynet.

Mattilsynet vil følge anlegg med problemer ekstra nøye opp, skriver de.

Mattilsynets rød kategori:

- Selskaper som har mange tilfeller av rapporteringer mer enn 0,5 kjønnsmodne hunnlus per fisk.

- Mattilsynet vil spesielt prioritere å følge opp disse selskapene. Oppfølgingen av disse selskapene blir tidlige varsel om tiltak for å holde seg under lakselusgrensen.

- Virkemidler Mattilsynet vil bruke avhenger av resultatene selskapene oppnår. Aktuelle virkemidler vil være alt fra pålegg, tvangsmulkt eller utslakting dersom pålegg ikke etterkommes.

- Selskaper i rød kategori vil bli vurdert strengt ved søknader om utvidelse av lokaliteter.

Slik kom resten av anleggene ut:

Grønn: Mindre enn 5 prosent av rapporterte uker over 0,5 kjønnsmodne hunnlus

- Mortenlaks AS i Lødingen - 0 prosent

- Eidsfjord Sjøfarm - 1 prosent

- Egil Kristoffersen og sønner AS i Straumsjøen - 3 prosent

Gul: 5-9 prosent av rapporterte uker over 0,5 kjønnsmodne hunnlus

- Nordlaks oppdrett AS på Stokmarknes - 7 prosent

- Øyfisk AS på Myre - 5 prosent

- Pundslett Laks AS i Digermulen - 5 prosent

Rød: 10 % eller mer av rapporterte uker over 0,5 kjønnsmodne hunnlus

- Akvakultur Vesterålen AS på Sortland - 10 prosent

- Biomar AS/Helgeland havbruksstasjon - 16 prosent