Fagforbundet i alle vesterålskommunene var representert da konsulentselskapet BDO la frem sin rapport om kommunesammenslåing sist fredag.

– Rapporten sa meg ingenting, er den umiddelbare reaksjonen til Fagforbundets leder i Sortland, Lillian Grøsnes.

– Jeg føler meg utrygg på hva som er riktig å anbefale våre medlemmer. Vi trenger mer kjøtt på beinet, sier hun.

Les også: Les kommunerapporten

– Ikke klokere

Grøsnes sier rapporten ikke ga svar på de spørsmålene de gjerne ville ha svar på. Derfor vil de blant annet hyre inn andre fagfolk til å svare på ubesvarte spørsmål.

– Vil det si at dere mener rapporten er laget til ingen nytte?

– Vi føler i alle fall ikke at vi ble noe klokere av den.

– Jeg føler at det kun var fokus på kroner og øre, at en sammenslåing vil være lønnsomt, men er det kun det vi er opptatt av? Vi vil blant annet vite om en storkommune vil gi våre unge og eldre et bedre tjenestetilbud. Det fikk vi ikke svar på, sier hun.

– Det prates også mye om at ting skal være robust. Hva er det? Vi vet heller ikke noe mer om hvilke oppgaver kommunene skal ha i framtida. Da er det vanskelig å ta stilling til dette spørsmålet, sier Grøsnes.

– Mer fornøyd i små

Rapporten peker blant annet på at kommunene hver for seg vil ha utfordringer knyttet til å dekke behovet for pleie- og omsorgstjenester. Dette er basert på analyser av befolkningsutvikling - som viser en stor økning i antall eldre i årene som kommer.

Grøsnes er imidlertid ikke overbevist om at omsorgstjenestene vil bli så mye bedre i en storkommune.

– Andre rapporter viser at det er innbyggere i små kommuner som er mest fornøyd med omsorgen de får, fordi de har en nærheten. Det er et varsko. Om vi blir en kommune på over 30.000 innbyggere sparer vi muligens noen penger ved at vi får en felles administrasjon, men jeg usikker på om vi klarer å gi en bedre omsorg enn det vi gjør i dag.