- Jeg tror det ligger god økonomi i å fortsette det man har bestemt, sa Hadsel-ordfører Kjell Børge Freiberg om rullebaneforlengelsen på Skagen, til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, da han besøkte Sortland mandag.

Skuffa

Med seg hadde han blant andre regionveisjef i Statens Vegvesen, Torbjørn Naimak, og Avinor-sjef Dag Falk-Petersen.

Han ytret tydelig at han er skuffa og overraska over beslutninga til Avinor om å utsette arbeidet med utvidelse av rullebanen på Skagen.

- Ja, det er riktig at passasjertallet har gått ned, men det må sees i sammenheng med rutetilbudet Widerøe har snekret sammen, sa Freiberg.

- Usikker på behovet

Falk-Petersen argumenterte med at med prosjektet Hålogalandsvegen, forkortes kjøretida til Evenes kraftig. Ifølge Avinor-sjefen har Vesterålen en lekkasje på 70.000 passasjerer årlig til Evenes.

- Vi er derfor veldig usikker på behovet for forlengelse av Skagen. En ny vurdering gjøres i 2018, sa Falk-Petersen.

Det svaret får Freiberg til å stusse.

- Det var kjent at veien til Evenes skulle utbedres da avgjørelsen om Skagen ble tatt. Jeg er litt overraska over at det kommer opp som argument nå. Det er på mange måter innbyggerne og næringslivet i Vesterålen som betaler for at forlengelsen ikke kommer, sa Freiberg.

- I neste omgang er det regjeringen og samferdselsministeren som må betale. Når man skal ut med nytt anbud i 2018, er det ikke sikkert at Widerøe sier at de skal fortsette å fly kommersielt til Skagen. Med 800 meter rullebane, er det ingen andre som kan operere, sa Freiberg.

Viktig

Sortlandsordfører Grete Ellingsen understreket viktigheten av en god infrastruktur til Vesterålen.

- En samlet region står bak en forlengelse på Skagen. Deler av detoffentlige, som møter i Bodø og Tromsø, og sykehustransport, erdimensjonert med tanke på at vi har trafikkmulighet fra Skagen, sahun.