Svein Erik Tøien er utdannet sivilarkitekt og bosatt i Nyksund. Han har arbeidet med fotografi som uttrykksform siden tidlig ungdom, og er i denne sammenheng selvlært. De siste årene har han drevet deltids profesjonell fotografvirksomhet, med bl.a. eget nettgalleri og foto-oppdrag for private og offentlige oppdragsgivere. Fra sin base i Nyksund har han spesielt interessert seg for landskaps- og naturfotografering, og noen av hans bilder er for tiden å se i separatutstilling i Ekspedisjonen Blåbrygga på Sortland.

Under sitt opphold på Island vil han jobbe med et prosjekt der temaet er møter mellom mennesker og natur på et dypere plan. Under et besøk på Island i 2008 ble han dypt berørt av den islandske naturen. I dette prosjektet ønsker han å involvere mennesker på Øst-Island som deltakere i en utforskning av relasjon og kommunikasjon mellom mennesker og natur. På slutten av sitt opphold vil han presentere noe av det han har jobbet med i Djupivogur for befolkningen på Øst-Island. I den forbindelse vil han også vise noen av sine bilder fra Vesterålen.

Svein Erik ble valg blant 6 søkere. Søknadene er behandlet av en komite bestående av representanter for Djúpavogshreppur kommune.