Reglene for inn- og utførsel av kjæledyr er stort sett lik til alle EU/EØS-land, men noen land stiller tilleggskrav slik som Norge gjør. Med gode forberedelser og de riktige papirene i bagasjen vil ikke grensepasseringen by på noe problem. Det første rådet før ferieturen er å ta kontakt med en veterinær i god tid før avreise, som kan gi deg råd og veiledning.

Enkelte land, deriblant Norge, krever blant annet rabiesvaksinering og bendelormbehandling ved innførsel. Når du kommer hjem med hunden din etter en ferie i Spania, er kravene de samme som om du skulle importere en spansk hund til Norge.

«En veterinær kan gi deg råd, men du er selv ansvarlig for å følge rådene, ha kjennskap til regelverket i det landet man reiser til, og selvfølgelig å vite hva som må til for å ta dyret hjem til Norge igjen», sier seniorrådgiver Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet.

Hvis reglene for innførsel av kjæledyr ikke er fulgt ved grensepassering kan dyret tas under oppstalling eller isoleres inntil de dyrehelsemessige kravene og ID-vilkårene er oppfylt. Det kan bli en kostbar affære for deg som dyreeier.

«Husk at reglene ikke bare gjelder for lengre utenlandsturer, men også ved dagsturer eller korte turer til utlandet med kjæledyr», legger Ole-Herman Tronerud til.

Dyrets beste avgjørende

Lange reiser, for eksempel med fly, kan medføre mye stress og ubehag for kjæledyr. En veterinær kan gi råd for å redusere stress, men det kan også være lurt å spørre seg om det er til dyrets beste at det er med på ferie. Ofte er det bedre at familie eller venner kan sørge for regelmessig tilsyn og stell mens familien er på utenlandstur. Det finnes også en rekke tilbud om stell av kjæledyr i ferien, enten ved at man leverer dyret i pensjon eller betaler dyrepassere for å oppsøke hjemmet daglig. Uansett skal slik profesjonell dyrepass ha godkjenning fra Mattilsynet.

Det er viktig at dyr som reiser over landegrenser ikke fører med seg smittsomme sykdommer. Vær oppmerksom på at det også finnes alvorlige smittsomme sykdommer som ikke blir regulert ved innførsel, noen av disse kan også smitte til mennesker. Mattilsynet tilbyr en egen hurtigveileder for deg som reiser sammen med en hund, katt eller ilder til Norge. Denne veilederen og mer informasjon om utenlandsferie med kjæledyr finner du på mattilsynet.no.

Huskeliste:

• Sett deg inn i regelverket for landet du reiser til, og husk at reglene kan variere fra land til land.

• Sett deg inn i hvilke krav du må oppfylle for å ta dyret med tilbake til Norge.

• Dyret må være behandlet mot bendelorm (gjelder kun hund) og vaksinert mot rabies (gjelder nesten alle land).

• Husk kjæledyrpass og ID-merke til hund og katt. Norge har fremdeles en eldre pass-versjon enn EU-land. Du kan derfor skrive ut dokumentet «Statement from the Norwegian Food Safety Authority regarding pet passport» fra mattilsynet.no som forklarer at det norske kjæledyrpasset er gyldig for å unngå problemer ved en eventuell grensekontroll. Lenke finnes her: htttp://www.mattilsynet.no/language/english/animals/travelling_with_pets/the_issuing_of_pet_passports_in_accordance_with_decision_2003803ec__passports_issued_in_norway.18595 (Link til nett)

• Du kan kjøre på grønt i tollen ved retur til Norge dersom du kommer med bil og er sikker på at dyret oppfyller alle krav for innførsel.

• Kjør på rødt i tollen dersom du har kjøpt eller fått et dyr i utlandet som du skal ta med til Norge.

• Tollerne gjennomfører kontroller på vegne av Mattilsynet for å sjekke at dyret oppfyller innførselskravene.