Futsal er ennå en ung idrett. Seriespillet i Norge foregår i såkalte spillehelger, der lagene gjerne får unna to-tre kamper over like mange dager. Årsaken er at reisekostnadene til enkeltkamper er for store til at klubbene kan bære dem. Vesterålen Futsals seriehelg skal arrangeres i Tromsø.

– Men de tre nordnorske lagene i eliteserien kan splitte opp innbyrdes oppgjør. Dermed kan det hende vi får eliteoppgjør også i Sortlandshallen til vinteren, sier Martin Størkersen Myrlund, daglig leder i Vesterålen futsal.

Må skaffe 200.000

Vesterålen futsal består i hovedsak av spillere med tilhørighet i Vesterålen og Lødingen, der flere enten spiller eller har spilt for Sortland IL. Når de nå skal sendes sørover for å spille seriehelger, kommer ikke det uten en betydelig kostnad.

– Erfaringsmessig må nordnorske futsallag ha et årsbudsjett på rundt 200.000 kroner, sier Størkersen.

Nesten hver eneste krone må gå til reise og overnatting.

Størkersen Myrund har imidlertid ikke mistet nattesøvnen over tanken på at klubben må skaffe til veie en slik sum.

– Fredag denne uka har vi styremøte. Jeg ser fram til å fordele oppgaver slik at vi kommer skikkelig i gang med

sesongforberedelsene.

Skoleturné

Da Vesterålen Futsal rykket opp i eliteserien i vinter var tilbakemeldingene udelt positive.

– Folk og bedrifter var svært positive til prestasjonen. Også Hålogaland fotballkrets fikk med seg satsingen vår, sier Størkersen Myrlund.

Sammen med kretsen er de i ferd med å lage et opplegg for å spre sporten rundt om i Hålogaland.

– I første omgang er tanken å dele ut futsalballer til bruk i skoleverket, og samtidig kunne lære bort reglene og enkle øvelser som barn og ungdom kan bruke i kroppsøvingstimer.

Futsal spilles inne og har samme mål som en håndballbane.

– Derfor vil sporten enkelt kunne få fotfeste, spesielt i Nord-Norge, siden det er en vinteridrett, sier Størkersen Myrlund.

I det hele er det to forskjellige oppfatninger om hvordan futsal i bør organiseres i Norge.

– I sør mener de at futsal bør skille seg ut som et alternativ til fotball, men vi i nord mener at sporten på nåværende tidspunkt bør presenteres som et tillegg til fotball. Forskjellen i oppfatning bunner nok i at vi har forskjellige forutsetninger. I sør er det mange spillere som kun spiller fotball i lavere divisjoner, men futsal på høyere nivå. I nord har vi flere fotballspillere høyere opp i divisjonene som også er ihuga futsalspillere, sier Størkersen Myrlund.