Å være pårørende til en som sliter psykisk kan være en utfordring. Landsforening for Pårørende innen Psykisk Helse (Lpp) er et nettverk og støttespiller for pårørende, og en pådriver for å få et bedre behandlingstilbud for psykisk syke. Nå ønsker vesterålsavdelingen flere medlemmer.

– Vi vil ha mer søkelys på pårørende og vil ha flere med i foreningen. Siden det ikke er noen automatikk i at pårørende blir ivaretatt i forbindelse med sykdommen til deres nærmeste, ønsker vi å gi dem et tilbud. Mange føler skam og skyld, og da er det godt å være i lag med personer som har vært gjennom det samme, og som en kan snakke med, forteller styremedlem i Lpp Vesterålen, Kari Greiner til VOL.

Viktig gruppe

Som pårørende regnes foreldre, ektefelle, samboer, søsken, besteforeldre, barn, onkler, tanter og andre som har et nært og varig forhold til den syke.  Greiner understreker at foreningen nå vil rette enda mer søkelys på pårørende i tiden som kommer.

– De pårørende er en viktig gruppe. Og så er det avgjørende at den lokale foreningen er såpass mange at vi blir en pressgruppe overfor tjenestene, slik at vi kan passe på at de sentrale myndighetene følger regelverket og forholder seg til brukerne på en skikkelig måte, sier Greiner.

Mest i Sortland og Hadsel

Hun legger til at de som melder seg inn i Lpp, vil få flere medlemsfordeler og muligheter til å reise på spesielle kurs og møter for pårørende.

Lpp Vesterålen har fortsatt ikke noe eget lokale, men har for det meste avholdt medlemsmøtene i Sortland og Hadsel. De som ønsker å komme i kontakt med lokalforeningen, finner mer informasjon på hjemmesiden til LPP.