Benn Eidissen ble i vinter valgt til fylkesleder i Nordland Høyre. I mellomtida har det vært en rekke konfliktfylte saker i både Bodø, Nordland og i Vesterålen.

Alt fra nestledere som er dømt for trygdesvindel, til krig om kampflybaser, påstander om politisk korrupsjon - og kamp om stortingsnominasjon.

Benn Eidissen oppsummerte dette slik i sin tale til årsmøtet i Nordland Høyre i Bodø lørdag formiddag:

- Jeg har vært med i politisk arbeid, organisasjonsarbeid og næringsvirksomhet siden jeg var 17 år gammel. Mange harde tak har det av og til vært, men det jeg oopplevde i høst overgår alt hva jeg har opplevd i de 37 år jeg har vært samfunnsengasjert, sa Eidissen fra sin tale.

Trakk seg etter tap

Eidissen - som nå bor i Bodø, men har bodd mange år på Andenes - ble valgt til fylkesleder så sent som i vinter. Han varslet imidlertid allerede i høst at han ville gå av igjen, etter at hans eget lokalparti Bodø vraket Eidissen i kampen om stortingsplass.

Dette etter en rekke konflikter i både fylkesparti og lokallag.

Blant annet ble Eidissen beskyldt av sin egen nestleder Daniel Bjarmann-Simonsen - for å bruke sistnevntes trygdesvindel-dom til å fremme eget kandidatur til Stortinget.

Eidissen ble sågar klubbet ned av dirigentbordet for å snakke om partikolleger som ikke var til stede - i dette tilfellet nevnte Bjarmann-Simonsen.

Senere i høst ble Eidissen beskyldt av hans andre nestleder - Bente Anita Solås - for at han i vinter skal ha truet med å trekke økonomisk støtte om han ikke fikk vervet som fylkesleder.

- Dette er oppspinn og løgn fra ende til annen, og representerer en svært alvorlig og totalt ubegrunnet påstand om politisk korrupsjon, leste Eidissen fra sin tale.

- Av hensyn til åde meg selv, min familie, medarbeidere, 2600 medarbeidere og alle våre forretningsforbindelser, kan jeg ikke leve med de grunnløse beskyldninger som Nordland Høyres nestleder har kommet med mot meg, sa Eidissen.

- Organisasjonskultur

Som tidligere i lokalmedia, tilbakeviste Eidissen påstandene fra talerstolen.

Da han i oktober mistet støtten fra eget lokalparti i kampen om plass på stortingslista, varslet Eidissen at han ville gå av som fylkesleder.

Og i en situasjon med åpen konflikt med begge sine nestledere, har han i praksis overlatt fylkespartiet til andre fram mot årsmøtet.

- Jeg er i den lykkelige situasjon at jeg ha rmulighet til å arbeide med svært mye annet enn politikk - og som for meg personlig gir mer enn politisk arbeid. Men når politisk arbeid likevel interesserer meg, er det fordi man gjennom politisk arbeid kan gjøre mye for det samfunn man alle er en del av, sa Eidissen - og la til:

- Når jeg har fortalt det jeg har fortalt, er det for at dette årsmøtet skal ha et grunnlag for å velge kurs framover. I det ligger a tjeg mener hele den nye ledelsen etter dette årsmøtet må bestå av personer som er lojale - og sm forstår, respekterer og praktiserer spilleregler for god organisasjonskultur.

- Bare slik tror jeg Nordland Høyre kan fremstå samlet etter dette årsmøtet. Og bare slik kan målet om tre stortingsrepresentanter nås, sa Eidissen.

Og la til om sin exit som fylkesleder, at han mente det fantes bare en slik utvei etter å ha mistet støtten i kampen om stortingsnominasjon:

- Nordland Høyre er ikke tjent med å ha en leder som er vingeklippet og uten politisk innflytelse, sa han.