Har du en sak du brenner for og vil at politikerne skal ta stilling til? Nå er det lansert en ny tjeneste på internett som gjør det mye enklere å nå frem med din sak.

Innbyggerne i vesterålskommunene har allerede rett til å få saker behandlet i kommunestyret dersom de samler nok underskrifter, men det er en bestemmelse i Kommuneloven som er lite benyttet.

Med lanseringen av nettportalen www.minsak.no håper Kommunal- og regionminister Liv Signe Navarsete at flere vil foreslå saker i lokalsamfunnet.

100 underskrifter

På den nye nettportalen kan kan man både foreslå saker og samle underskrifter. Samler man nok underskrifter må kommunestyret behandle saken.

– Man må samle underskrifter fra minst to prosent av innbyggerne i kommunen, opplyser departementet i en pressemelding.

I Andøy kommune er det for eksempeli overkant av 5000 innbyggere, noe som betyr at du må samle omlag 100 underskrifter for å få din sak behandlet i kommunestyret. For å samle underskrifter kan du også dele saken med venner og kjente på e-post, Twitter, Facebook og Google+.

Tilsvarende tall for Sortland blir cirka 200, 160 i Hadsel, 100 i Øksnes og godt under 100 i Bø og Lødingen.

– Få frem gode saker

– Vi har tatt et nytt steg i arbeidet med å benytte moderne teknologi for å utvikle lokaldemokratiet. Folk kan lettere fremme saker og ta hånd om interessene sine når vi legger til rette for å fremme innbyggerinitiativ på internett, sier statsråd Liv Signe Navarsete.

Hun tror nettportalen www.minsak.no kan få frem gode saker som fortjener å bli tatt opp og diskutert i kommunestyret.

– Jeg har tidligere anmodet rådmenn og kommunepolitikerne om å behandle initiativ fra innbyggerne godt og grundig, sier hun i pressemeldingen fra Kommunal- og regiondepartementet.

Stor spekter i saker

Foreløpig er det ikke registrert noen innbyggerinitiativ på www.minsak.no fra kommunene i Vesterålen eller i forhold til Nordland fylkeskommune. En kjapp kikk på saker fra andre deler av landet viser at spekteret i saker innbyggerne vil ha behandlet er stor.

I Odda vil de ha bedre seter på kinoen, i Meløy vil de ha buss-skur og gang- og sykkelvei, i Kristiansund etterlyses bedre busstilbud i deler av byen, i Ullensvang et nytt boligfelt og i Sør-Fron vil en ha endret åpningstid på miljøstasjonen.

Positiv ordfører

Ordfører Jonni Helge Solsvik sier til Andøyposten at han synes departementets etablering av nettportalen www.minsak.no er veldig bra.

– Det å ta i bruk ny teknologi vil gjøre det enda enklere å fremme denne type initiativ, sier han, og viser til at man tidligere har måtte gå rundt med papirlister og samle inn underskrifter for sin sak.

– Så sett med demokratiske øyne, så bruker man ny teknologi til å levendegjøre demokratiet, sier han.

Fakta om innbyggerinitiativ

Hva er innbyggerinitiativ?

Gjennom å samle underskrifter har du som innbygger i en kommune eller et fylke rett til å sette en sak på den politiske dagsorden. Du har imidlertid ikke krav på noe bestemt utfall av saken.

Hvem kan foreslå saker?

Du må bo i den kommunen eller det fylket saken gjelder for å foreslå eller skrive under på en sak. Ungdom under 18 år kan foreslå saker.

Underskrifter?

Du må samle underskrifter fra minst to prosent av innbyggerne. For å få en sak tatt opp i fylkestinget må du samle underskrifter fra 500 personer i fylket.

Hvilke saker?

Du kan fremme saker som gjelder kommunens eller fylkeskommunens virksomhet. I praksis betyr dette oppgaver som kommunen eller fylkeskommunen er engasjert i, både lovpålagte og frivillige oppgaver. Det er dermed snakk om et vidt spekter av saker.

Ikke disse sakene

• Saker som allerede er behandlet av kommunestyret (eller fylkestinget) i løpet av valgperioden.

• Saker med samme innhold som et tidligere innbyggerinitiativ.

Dette betyr ikke at det forbudt å fremme «den samme» saken i løpet av én og samme valgperiode, eller at kommunestyret eller fylkestinget ikke har lov til å behandle saken. Kommunestyret eller fylkestinget kan velge å behandle en sak som har blitt behandlet før, men initiativtakerne kan ikke kreve dette.

Når må saken behandles?

Kommunestyret eller fylkestinget skal ta stilling til saken senest seks måneder etter at den har fått nok underskrifter. Det er ett unntak fra denne fristen. Seksmånedersfristen gjelder ikke hvis saken blir henvist til behandling i forbindelse med en pågående plansak etter plan- og bygningsloven.

Saker som ikke har nok underskrifter etter 12 måneder, blir slettet fra www.minsak.no.

Kilde: minsak.no