- Dette betur styrking av tilbudet til psykiatriske pasienter iVesterålen, mener styreleder i Nordlandssykehuset, Svein Blix, etter at styret iNordlandssykehuset har vedtatt plan for modernisering og omstilling vedVesterålen distriktspsykiatriske senter.

Brukerutvalget i Nordlandssykehuset har gitt sin tilslutning til endringene før styrets behandling. Vedtaket bygger påen rapport fra en lokal arbeidsgruppe som har gjennomgått tjenestetilbudet vedVesterålen DPS, opplyses det fra sykehuset.

- Omstillingeninnebærer samlet sett en styrking av behandlingstilbudet ved Vesterålendistriktspsykiatriske senter, mener Blix.

- Vi får en bedreressursutnyttelse og en økning i antall psykiatere, psykologer og annetbehandler personell. I tillegg etableres ambulant akutteam som skal betjenehele Vesterålen. Dette skal gi intensiv behandling i pasientens hjem med siktepå å unngå unødige innleggelser. På Andenes etableres ambulant enhet med seksterapeuter. Omstillingen innebærer ikke en overføring av oppgaver fraspesialisthelsetjenesten til kommunehelsetjenesten.

Omstillingenskjer som en konsekvens av nasjonale føringer om å redusere antall innleggelseri sykehus og øke antall polikliniske behandlinger, dagbehandlinger oghjemmebehandling. Og en erkjennelse av at antall senger i Vesterålen ikke harvært fullt utnyttet, påpekes det fra sykehuset.

Færre sengeplasser

Omstillingeninnebærer konkret at antall sengeplasser reduseres fra 18 til 12 i heleVesterålen. Døgntilbudet på Andenes legges ned. Tilbudet på Straume endres fraseks til fire senger og fra heldøgnstilbud - hele uken - til femdagers-tilbud, altså mandag – fredag. Stokmarknes skal ha åtte heldøgnsplasser slik som i dag, ogfortsatt motta pasienter fra hele Vesterålen, heter det i meldingen fra sykehuset.

Forå ivareta fastlegenes behov for samhandling og rask avklaring og bistand,etableres det beredskap for akutte kriser 24/7 ved Vesterålen DPS. Tiltakene starter våren 2013.

Pasienter og brukere i planlegging

Nordlandssykehusetvil ta kontakt med kommunehelsetjenesten og andre interessenter, for å sikre atde konkrete tiltakene iverksettes på best mulig måte for brukere, ansatte oglokalsamfunnene. Vi ønsker blant annet helt konkret å involvere kommunelegene iutarbeidelse av nye henvisningsrutiner. Representanter for pasientene/brukernehar vært med i forarbeidene til de foreslåtte omstillingene i Vesterålen, ogskal være med i det videre arbeidet, sier Blix.

Kommunenehar vært fortløpende orientert om moderniserings og omstillingsarbeidet. Blantannet i møte i RESO Vesterålen 5. oktober 2012 og i Vesterålen regionråd 25.januar i år, heter det fra sykehuset.