Audun Lysbakken og Marius Jøsevold ved et besøk på Sortland tidligere i år. Foto: Knut Ivar Aarstein

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen kunngjorde tirsdag athun på nåværende tidspunkt ikke kommer til å stramme innleveringsforpliktelsene for trålerflåten.

- Dette er ikke en politikk for kystbefolkningen, men enpolitikk designet for Røkke og Akers eiere, sier 1. kandidat for Nordland SV,Marius Meisfjord Jøsevold i en pressemelding.

Jøsevold mener at denpolitikken som nå videreføres er i klar strid med havressurslovensformålsparagraf som sier at ressursene skal medvirke til å sikre sysselsettingog bosetting i kystsamfunnene.

Jøsevold mener videre at denargumentasjonen Berg-Hansen legger til grunn ikke er god nok.

- Fisken som trålerne fisker forsvinner ikke fra markedene, selv om den ikkeleveres i fiskerisamfunnene. Fisken går frossen som råstoff ut på verdensmarkedet,produseres i lavkostland som f.eks Kina, og kommer tilbake som ferdigprodukt ikonkurranse med norskprodusert fisk. Resultatet er rett og slett at den gjørmarkedssituasjonen for norsk torsk vanskeligere, tordner 1. kandidaten forNordland SV.

- At Akerkonsernet ikke har midler til å stilletil disposisjon til egen fiskeindustri, for å kjøpe fisk hos trålerne de selveier faller på sin egen urimelighet, fortsetter Jøsevold.Signalet som sendes er vel heller at de snart vil kjøre landanleggene konkursfor deretter sitte igjen med verdiene trålkvotene representerer. En slikutpressing kan ikke kystbefolkningen godta. Det er på høy tid å overføre deindustrieide trålkvotene til kystflåten.

- SV sier i motsetning til Ap og fiskeriministeren "Nei til Røkke" og"Ja til Nord-Norge", og vil at mer av de industrieide trålkvotenetilbakeføres lokalsamfunnene de opprinnelig skulle tjene, avslutter MariusMeisfjord Jøsevold i sin pressemelding.