Etter initativ fra prosjektleder Marianne Andreassen, og ungdomsleiren som pågår i Sortland akkurat nå, deltok europeiske ungdommer i dag på det som trolig er den første internasjonale markeringen av 22. juli i Norge.

Dette er engasjerte ungdommer fra ungdomsråd og lignende i sine hjemland, på leir i Sortland med likesinnede ungdommer, i regi og støttet av EU-programmet Aktiv Ungdom. Og de var altså i sentrum, på det som ble en verdig og minnerik markering ved 22. juli-monumentet i skolekvartalet.

Mange språk, ett budskap

Et godt antall oppmøtte i alle aldre fikk høre appeller, ord og minner på en rekke forskjellige språk. Tysk, maltisk, engelsk, svensk, med flere.

- I dag vil jeg ikke minnes dagen med ett minutts stillhet. Jeg vil markere motstand mot Anders Behring Breivik ved å snakke og være engasjert for demokratiet, sa den svenske taleren.

- Vi alle minnes de menneskene som mister livet i angrepet 22. juli. Vi minnes også det fantastiske samholdet og engasjementet som fulgte terrorangrepene, sa han.

Foruten korte appeller, var det også kultur og hilsner fra norske ungdommer og politikere.

- Vi er her i dag ikke for å sørge, men for å feire livene de levde, sa ungdomsrådsleder Lena Cecilie Strand i Sortland, som deltar på ungdomsleiren.

Fylkesleder avsluttet

Seremonien ble avsluttet av fylkesleder Anette Davidsen i Nordland AUF. Hun var selv til stede på Utøya, og var blant dem som møtte rømme fra terroristen.

- Over to år har gått, og ennå føles alt like meningsløst. Vi har vist at vi er sterkest når vi står sammen. Vi har møtt hat med inkludering og mangfold. Vi har slått ring rundt det samfunnet vi har, og som vi setter så umåtelig stor pris på, sa hun. Davidsen snakket også om «de umistelige» som vi mistet på Utøya:

- Sorgen forsvinner ikke, men vi lærer oss å leve med den. Vi omfavner de gode minnene, og minnes dem med et smil, sa Davidsen.

- På tvers av landegrenser møtes vi her for å samles om verdier og den samme kampen. Kampen mot ekstremisme er ikke over. Vi skal møte den med debatt, og fortsette kampen mot intoleranse og fremmedfrykt. Noe annet har vi ikke råd til, men fortsette å kjempe for det gode samfunnet. Vi skal hedre de vi mistet med å styrke demokratiet, sa Davidsen.