Ragnhild Furebotten, kjent som frontfiguren i Hekla Stålstrenga, legger ut på turnè i regi av Kultur i Troms, og har valgt å legge åpningskonserten til Dverberg samfunnshus.

Dverberg og byene

Med seg til konserten 2. oktober har Furebotten landsdelens A-lag innen klassisk musikk. Prosjektet har fått navn etter Landsdelsmusikerordninga (LiNN) og heter LiNN Spelmannslag.

– Bortsett fra hjemstedet til Furebotten er det bare de største byene i Troms som får besøk av denne storsatisinga, også oss da, på lille Dverberg, sier Spjelkavik.

Superlag

– Spellemannsprisvinner og frontfigur i Hekla Stålstrenga, Ragnhild Furebotten har med seg litt av et superlag til Andøy. Kontrabassist Knut Erik Sundquist er en av verdens fremste på sitt instrument og fylte nylig Dverberg kirke. Håvard Lund er en av grunnleggerne av Farmers Market og blant våre fremste bassklarinettister. Håvard har, blant mye annet, laget musikk til Katrine Strøms suksess-forestilling, Bakeriet. Fiolinist Øyvind Nussle ledet Tromsø kammerorkester da ensemblet frydet 2000 andværinger under Space Cirkus i fjor sommer. Alle disse og 11 andre, håndplukkede, klassiske toppmusikere er med til Dverberg, sier Spjelkavik.

Folksomt

Storsalen i samfunnshuset på Dverberg blir nærmest bygget om for å få plass til 15 musikere, lyd, lys og 150 heldige publikumere.

– Forhåndssalget av billetter starter denne uken, og det er viktig for oss å be folk være tidlig ute med å sikre seg billett. Vi regner med at det blir «kul på veggan» her, sier den lykkelige lokale arrangør.

Stockholm, Helsinki og Stryn

Repertoaret vil bestå av nordnorske slåtter, tradisjonslåtter, Ragnhilds låter og nyskrevne slåtter for denne anledningen. Låtene arrangeres i Stockholm, Helsinki og Stryn. Det er musikere fra gruppene Never on a Sunday (Helge Sunde), Väsen (Mikael Marin) og JPP (Timo Alakotila) som har fått oppdraget.

Første gang

Ideen til denne konserten har modnet og vokst over lang tid, og nå er det blitt et stort orkester med fantastisk flinke musikere.

Strykere og blåsere blir med inn i Ragnhilds og folkemusikkens univers. Ragnhild skal for første gang lede et stort orkester.

- Jeg vil lage et lydbilde som er både tøft og vakkert. Jeg vil det skal bli massivt og virkelig utnytte de kreftene i de dyktige musikerne som er med, sier Ragnhild Furebotten.

Spennende utfordringer

Folkemusikken byr på noen andre utfordringer enn hva disse musikerne er vant med fra før.

Det som er veldig vanlig innenfor den folkelige tradisjonen, er å lære etter øret. Altså ingen noter. Man må lære nye strøk og få takta og ”godfølelsen” i kroppen. Dette er nok en helt annen tilnærmingsmåte til musikken enn hva disse musikerne er vant med, sier Ragnhild Furebotten som gleder seg til å komme tilbake til Dverberg. Sist gang hun besøkte stedet var sammen med Hekla Stålstrenga og NRK TV som laget en dokumentar om bobilturnéen til bandet.

Her er superlaget som Ragnhild Furebotten tar med til Dverberg:

Ingrid Marie Willassen (Fele)

Øivind Nussle (Fele)

Tor Johan Bøen (Fele)

Erika Toth (Fele)

Tørris Koløen Bakke (Bratsj)

Kate Read (Bratsj)

Nikolay Girunyan (Cello)

Hans-Urban Anderson (Cello)

Runa Bergsmo (Cello)

Knut Erik Sundquist (Kontrabass)

Inge Rolland (Fløyte)

Ole Kristoffersen (Klarinett)

Håvard Lund (Klarinett)

Anton Biehe (Fagott)

Turneplan

Ons. 2. okt: Dverberg, Andøy

Tors. 3. okt: Narvik Kulturhus

Fre. 4. okt: Harstad Kulturhus

Lør. 5. okt: Bakkehaug Samfunnshus, Målselv

Søn. 6. okt: Verdensteateret, Tromsø