De oppmøtte fikk en demonstrasjon av hvordan man lader elbilen. Med hurtigladestasjon tar prosessen fra 0 til 80% 20 minutter. Foto: Sanna Drogset Børstad Foto: Sanna Drogset Børstad

Fylkesråd for samferdsel, Tove Bjørkmo og ordfører Grete Ellingsen fikk æren av å klippe snoren, og erklære hurtigladestasjonen for åpnet, før Ellingsen fikk se hvordan hun får ladet opp elbilen sin.

Vesterålen bil har investert mye penger og tid til kursing for å få på plass hurtigbilladeren utenfor butikken, og gjør det lettere og tryggere å legge ut på litt lengre turer med elbilen.

Viktig for miljøet

- Transportsektoren står for 30% av utslipp av karbondioksid, så vi står foran en miljøutfordring. Vi i fylkeskommunen ønsker at folk skal velge miljøvennlige biler, og det blir klart større muligheter for å kjøre elbil nå når det blir etablert hurtigladestasjoner, sier samferdselsråd Tove Bjørkmo.

- Vi ønsker et nettverk av ladere som strekker seg på tvers og langs av vårt fylke. Sånn som det er nå er det ikke godt nok for langturer, vi trenger flere ladere. Vi håper nå at Vesterålen bil vil bruke sin kompetanse på å hjelpe andre opprette hurtigladestasjoner.

Først i regionen

Ladestasjonen på Sortland er den første av sitt slag i hele Vesterålen og Lofoten, og ordfører Grete Ellingsen oppfordrer nå andre byer til å følge etter.

- Min utfordring går nå til Svolvær, Harstad og Narvik. Det vil muliggjøre å kunne ha elbil og reiseliv basert på miljøvennlighet. Vi vil takke Vesterålen bil som har tatt dette løftet, sier Ellingsen.

Økende popularitet

Foreløpig finnes det ikke kjempemange elbiler på Sortland, men det er i sterk vekst.

- Totalt finnes det omtrent 15 elbiler i Sortland, og Vesterålen bil har inne en ordre på ti nye biler. Det er nok et marked for det, sier salgskonsulent i bilforretningen, Magnus Steffensen.

Ann Iren Larsen fra Sortland tok turen til Vesterålen bil for å få vite mer om elbiler. Hun er muligens interessert i å investere i en elbil.

- Det er jo lettvint, og så er det jo så in å ta vare på miljøet. Det føles jo tryggere å vite at det finnes hurtigbillader i nærheten, og det gjør det litt lettere, forteller hun.