Geir Ove Ystmark i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening liker det han hører fra Norway Seafoods.

Mandag kom nyheten om at Norway Seafoods ønsker å vri landindustrien, blant annet på Melbu, for å bidra til at hvitfisknæringen skal gjennomgå en etterlengtet kvalitetsendring.

- Vi ønsker en ny standard i torskenæringen, heter det fra Norway Seafoods. Det skal blant annet skje gjennom kvalitetsvurdering av fisken i tre klasser, fra 1 - 3.

- Prisdifferensiering er det viktigste virkemiddelet for å fremme kvalitet. Ofte betales det samme pris, selv om kvaliteten er ulik. Vurdering av kvalitet skal være uavhengig av geografi, sesong og marked, sier Ørjan Nergaard, råstoffsjef i Norway Seafoods.

I tillegg vil Norway Seafoods gjøre fiskemottakene om til kjøpestasjoner, og hevder at det handler om mer enn ord. - Vi skal sammen med fiskerne løfte kvaliteten på norsk torsk, sier Per Gunnar Hansen som er produksjonsdirektør i Norway Seafoods.

Norway Seafoods lansering er musikk i ørene på direktør Geir Ove Ystmark i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.

- Dette synes jeg er spennende. Fokus på kvalitet, og aktiv bruk av kvalitetssortering er viktig for å løfte sektoren. Laksenæringen har lenge brukt kvalitetsgradering av råvarene, og det skjer automatisk, og uten noen diskusjon. Torskenæringen er også tjent med å innføre dette. Norway Seafoods har rett i at vi må se på handelen som nettopp handel, og at ord gir makt. Å være bevist at vi ikke tar i mot fisk, men at vi kjøper fisk er viktig, mener Ystmark.