Aili Keskitalo besøkte mandag Sortland, i forbindelse med prosessen for utreding av parallelt samisk stedsnavn for Sortland.

- Samiske stedsnavn er viktig. De sier noe om tilstedeværelse, historie, dialekt, kultur og hvordan landskapet har blitt brukt, sa Aili Keskitalo i et møte med ordfører Grete Ellingsen, lokalhistoriker Johan Borgos, representanter fra sameforeningen, Åsa Elstad i Sortland museum og personer fra det samiske miljøet i kommunen.

Sametingspresidenten tilbragte to timer i blåbyen, med besøk på rådhuset og omvisning i Kulturfabrikken.

- Godt initiativ

Hun setter stor pris på initiativet til å innføre parallelt stedsnavn i Sortland.

- Det er positivt at kommunen setter dette så høyt på dagsorden. Sortland vil ved eventuell innføring av parallelt stedsnavn være et lokomotiv i regionen når det kommer til å synliggjøre samisk kultur, sier hun. Samisk språk er et av Keskitalos ansvarsområder.

Stort engasjement

I møtet med det samiske miljøet i kommunen, kom det mange innspill til prosessen for utredning av samisk parallellnavn.

- For oss historikere er det en drøm å finne en hvit flekk på kartet. Jeg har kartlagt sjøsamisk historie i Vesterålen og har skrevet 14 bygdebøker herfra. Det er samer i alle bøkene, sier lokalhistoriker Johan Borgos.

Vesterålen og omeng sameforening mener det er på høy tid med samisk parallellnavn.

- Det å vitalisere et miljø som er fornektet, er et langsomt arbeid. Vi står nå ved en skillevei, der vi trenger faste rammer, sier Beate Heide i sameforeningen.

Integrere samisk og norsk kultur

I de nye lokalene i Kulturfabrikken, vil Museum Nord ha fokus på integrering av samisk og norsk kultur.

- Der vil vi ha møter mellom samisk og norsk kultur. Særlig de to første månedene etter Kulturfabrikken åpner vil vi trekke frem samisk historie, blant annet med kunstutstilling, foredrag, kurs, og konsert med Mari Boine, sier Åsa Elstad.

- Vi håper å fortsette det gode samarbeidet med sameforeninga og Inga Sami Siida, legger hun til.

Kulturfabrikkdirektør Tone Toften, mener mulighetene for å vise frem samisk uttrykk er gode i det nye kulturhuset.

- Vi har en unik mulighet i Kulturfabrikken. Siden jeg startet i jobben i januar har vi jobbet med måter å ha et permanent samisk uttrykk i Kulturfabrikken, sier hun.

- Det skal godt gjøres å være fra Vesterålen uten å ha litt samisk blod i årene, legger hun til.