- Fysisk inaktivitet er en av våre største helseutfordringer. Tilrettelegging av stier og løyper i nærmiljøet virker! Det får folk opp av godstolen og ut i marka. Og det er gratis for alle, sier fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse Hild-Marit Olsen (Ap).

- Friluftsliv og naturopplevelser har en sterk positiv effekt på psykisk- og fysisk helse. Friluftsliv er den fritidsaktiviteten flest bedriver, og ønsker å drive mer med. Det er en lavterskelaktivitet som kan utøves av alle grupper i samfunnet, uavhengig av fysisk mobilitet og samfunnsøkonomisk status, mener Olsen.

Fylkesråden er meget fornøyd med samarbeidet med Gjensidigestiftelsen, som har gjort at merking og skilting av turløyper i Nordland har kommet fort i gang. Stiftelsen bevilger samme beløp som fylkesrådet til formålet, 1,3 millioner kroner.

- For fylkeskommunens del inngår samarbeidet med Gjensidigstiftelsen som del av en større og langsiktig satsing på friluftsliv - som virkemiddel for trivsel og økt hverdagsaktivitet i befolkningen. Skilting og merking av stier og løyper er ett av flere tiltak for å legge til rette for mer aktive nordlendinger. Tiltaket er både forebyggende, utviklende, aktivitetsskapende og samfunnsbyggende, sier råden i en pressemelding.

Midlene tildeles friluftsråd, frivillige lag og foreninger, samt kommuner og andre i samarbeid med enten friluftsråd eller lokale frivillige lag.

I alt mottar 31 ulike aktører midler av årets pott, godt spredt i hele fylket. Skiltingen skal følge nasjonal skilt- og merkemal i tråd med Merkehåndboka. Håndboka er utarbeidet av Friluftsrådenes landsforbund, Den norske turistforening og Innovasjon Norge.

Vesterålen Friluftsråd har fått en halv millioner til merking i Lødingen, Bø, Øksnes, Hadsel, Sortland og Andenes. Bygd for livet har fått 225.000 kroner til merking av vandreløyper under Møysalen.