Elevene har jobba ivrig med energiforskning og praktiske forsøk, i Newton Engia-rommet på Sortland. De to beste klassene av 33 som har besøkt Newtonlaben, vant klassetur til Harstad sammen med Newtonlærerne.

Engasjert ungdom viktig

Her besøkte de blant annet Statoil, hvor de ble tatt imot av Vidar Haukebø. Han sa det er svært viktig å satse på å engasjere ungdomer tidlig slik at man sikrer seg framtidig arbeidskraft. Samtidig oppfordra han elever i Vesterålen å søke skoleplasser som gir mulighet for læretid i Statoil. De rundt 50 elevene fikk også tur til Grottebadet og andre sosiale byaktiviteter, på premieturen til Harstad.

Øker realfagsinteressen

Alle 33 klassene har vært på Newton Engia-rommet på Sortland i to dager hver, der de har lært om energi, og energikilder, og hvordan vi kan gjøre nytte av disse. I tillegg til å lære elevene disse tingene, er målet å øke interessen for naturfag, matematikk og teknologi blant elevene.

De får jobbe med praktiske forsøk knytta direkte mot ulike energikilder. Undervisninga i Newtonrommet er knytta til undervisninga i realfag på videregående skole. Ifølge newtonlærer Marita Svarsund, er det tydelig at elevene synes dette er mye mer spennende enn å lese om vindkraft og vannkraft i lærebøkene.