Det viste seg nemlig å være en stor flokk med Grindkval som kom imot dem.

Det var helt fantastisk, de kom bare plutselig innover fjorden, sier Benedicte Haraldsdatter Ursin.

Delfiner

Sammen med ektemann Ole Aksberg, pappa Harald Larsen, onkel Bjarne Sandnes og Tom Arild Nordskott er hun på hyttetur i Austerfjorden, og tok seg en padletur i godværet i helga. Gjengen fikk seg litt av en overraskelse da de plutselig ble omringet av kvalene.

Grindkval er en kval i delfinfamilien, og blir rundt åtte meter lang, ifølge Store norske leksikon.

- Det var en hel armada, ingen av oss har opplevd noe liknende tidligere. Vi har sett kval i fjorden, men aldri så mange på en gang.

Enda flere

Ifølge noen Benedicte snakka med, var det en enda større flokk grindkval i Gullesfjorden tidligere på dagen. Der hadde de delt seg, så noen svømte mot Borkenes, og noen innover Austerfjorden. Benedicte aner ikke hvorfor de var så mange på en gang.

Det har kvalforsker Tiu Similä i Bø svaret på. Grindkval går ofte i store flokker, forteller hun, og dessuten er det noe annet som lokker dem denne veien for tida.

- Grindkvalen følger gjerne makrellen, og det er det mye av her i området for tida, sier hun.

- God oversikt

Det er altså ikke helt uvanlig at det kommer store flokker med grindkval denne veien, men kvalforskeren er ikke i tvil om at det var en spennende opplevelse for padlerne. Hun forsikrer om at kvalene er helt harmløse, og vet godt hvor de svømmer.

- De har veldig god oversikt over hva som er rundt dem, man trenger ikke å være bekymra. De er bare interessert i fisk de, sier hun.