Under årets vintersesong fulgte Arbeidstilsynet Nord-Norge opp fiskeindustrien. De rettet spesielt oppmerksomhet mot bedrifter i Lofoten og Vesterålen.

- Dette for å kontrollere at virksomheter som sysselsetter sesongarbeidere sørger for anstendige arbeidsvilkår, god sikkerhet og et godt arbeidsmiljø, skriver Arbeidstilsynet i en pressemelding torsdag.

24 av 29 tilsyn i vinter resulterte i til sammen 100 pålegg om mangler i arbeidsmiljøarbeidet eller overtredelser av arbeidsmiljøregelverket. En tredjedel av de besøkte virksomhetene hadde ikke gjort nok i sitt arbeid for et godt og sikkert arbeidsmiljø. En like stor andel av virksomhetene brøt også arbeidstidsbestemmelsene, noen med meget grove brudd, opplyser Arbeidstilsynet.

- Nedslående

- Resultatet er nedslående og må ses i sammenheng med at en fjerdedel av de besøkte virksomhetene ikke var tilknyttet bedriftshelsetjeneste og/eller at daglig leder eller verneombud manglet lovpålagt opplæring i systematisk helse-, miljø og sikkerhetsarbeid (HMS). De mangler både kompetanse og verktøy for å drive et godt og systematisk HMS-arbeid, sier regiondirektør Truls Johannessen i pressemeldinga.

Arbeidstilsynet oppsummerer sesongen med at i den grad det har skjedd positive endringer i næringen fra sist år, så kommer det til syne først og fremst ved at virksomhetene har etterspurt veiledning, og da særlig omkring midlertidige ansettelser og arbeidstidsordninger. Spesielt virksomheter som har hatt tilsyn i 2013 har etterspurt veiledning i år.

Flere arbeidsulykker

Så langt i år har det blitt meldt inn 12 arbeidsulykker med personskade i denne næringsgruppen i Nord-Norge. Dette er dobbelt så mange innmeldte ulykker for bransjen som for hele 2013. Fallulykker er vanligst, men det har vært flere tilfeller av påkjørsel av truck, samt stikk- og kuttskader. Annenhver skadd arbeidstaker er utenlandsk. Det har også ved starten av sesongen vært mange arbeidstakere som har fått gallesprut på øyet etter sløying og rensing av fisk.

- Arbeidstilsynet tok derfor kontakt med bedriftene da dette ble kjent og ba dem iverksette opplæring og bruk av verneutstyr for å forebygge denne typen skader, sier Truls Johannessen.

Ei næring med arbeidstidsutfordringer

Arbeidstilsynet har foretatt stikkprøvekontroll av arbeidstid ved å se på arbeidsavtaler, timelister og tilhørende lønnslipp for å kontrollere utbetaling av overtidsgodtgjørelse.

Hver tredje besøkte virksomhet har fått reaksjoner knyttet til brudd på arbeidstidsbestemmelsene, til dels grove brudd på bestemmelsene om daglig og ukentlig arbeids- og hviletid. Men også på bestemmelsen om utbetaling av overtidstillegg.

- På dette området synes det ikke å ha skjedd en forbedring i næringen, sier Arbeidstilsynet.

- Sesongarbeidere hadde enkelte arbeidsdager opp mot 20 timer og arbeidsuker helt opp til 94 timer. Samtidig ble det ikke utbetalt overtidstillegg. Dette er svært grove brudd og må sees på som sosial dumping, sier regiondirektør Truls Johannessen.