Det sier Bø-ordfører Sture Pedersen.

Bø kommune har i år innkrevd eiendomsskatt på verker og bruk. Dermed kan skatten videreføres til også å omfatte private eiendommer kommende år. Budsjettet for 2016 er balansert med seks millioner kroner i eiendomsskatt, sier ordføreren.

Om kommunen klarer å inndrive et så stort beløp allerede neste år er mer usikkert, legger han til, for det koster å komme i gang. Taksering av boliger er ikke sluttført. Ordføreren viser til at med innføring av eiendomsskatt i Bø, er det kun Øksnes som så langt har styrt unna denne skatten.

Nye arbeidsplasser

- Men er dette måten å tiltrekke seg nye bøfjerdinger på?

- Et godt spørsmål. Personlig er jeg imot. Men Sortland har hatt eiendomsskatt i mange år og bare øker folketallet. Alternativt måtte vi for eksempel kutte 15 stillinger i Bø kommune. Vi må beholde og skape nye arbeidsplasser. Bø kommune har snudd utviklingen med befolkningsnedgang og vi går nå i pluss, ikke minst fordi det er skapt nye arbeidsplasser.

- Er det innen fiskeri?

- Nei, vi har fått IT-bedrift, Alarm 24 vaktsentral og Norges største helseforetak har etablert seg i Bø med over 30 arbeidsplasser. Dette er gode og sikre arbeidsplasser. Vi opplever nå boligmangel, og det viser at det kommer flere til kommunen.

Fiskerier

- Hva skjer med videre satsing innen fiskeriene?

- Vi har store forhåpninger om å skape nye type arbeidsplasser innen fiskeri. Vi håper at flere båter vil levere for eksempel i Hovden, der det er foretatt utdypning. Så skal det satses hardt på levendelagring av torsk, for å få flere helårlige arbeidsplasser. Nye lokaliteter til oppdrett blir også viktig å få til.

- Du høres optimistisk ut på kommunens vegne?

- Ja, jeg er veldig optimistisk for Bøs fremtid. Får vi ro rundt kommunestrukturen går det bare én vei.

Storkommune

- Hva om det blir en Vesterålen storkommune?

- Samtlige vesterålskommuner sier nei og med det er den kabalen lagt død. Jeg kan ikke tenke meg at man bruker hensynet til økonomi for å presse igjennom en sammenslåing. Vi har det best med dagens struktur.

- Men om sammenslåing kommer?

- Det vil bety et tilbakeslag. Vi trenger innbyggere og politikere som er ildsjeler. En storkommune vil bety en pulverisering med hensyn til ansvar, der kun Sortland vil øke folketallet, avslutter ordføreren.