Sture Pedersen ga Åsa Elvik en god klem, begge med tårer i øynene, på slutten av møtet. Foto: Svein Harald Hansen

Det kom som et sjokk for de fleste da Elvik orienterte kommunestyret i Bø om at hun trekker seg som rådmann.

Elvik ble valgt inn som SV-representant på stortinget som 22-åring i 2001.

I 2013 fikk hun jobben som rådmann i hjemkommunen Bø.

– Bø trenger ny rådmann

– Denne høsten har jeg flere ganger måttet legge meg flat for kommunestyret. Jeg har stått på denne talerstolen og måttet beklage at jeg ikke har gjort en god nok jobb. Det har jeg gjort også i dag. Jeg velger å si opp fordi jeg ikke vet hva jeg skulle ha gjort annerledes i min ledelse. Det er et helt personlig. Jeg har kommet frem til at Bø kommune trenger en annen rådmann, sa Elvik fra talerstolen.

Elvik fortalte at hun en gang ble spurt om hva hun hadde gjort som var så galt.

– Det ga meg sjansen til å reflektere på forskjellen mellom skyld og ansvar. For å forebygge spekulasjoner skal jeg svare på tre spørsmål. Har jeg fått ny jobb? Nei, det har jeg ikke. Har jeg mistet troen på Bø? Nei. Har jeg kranglet med ordføreren? Nei, vi har samarbeidet veldig godt.

Les også: Åsa fikk rådmann-jobben (2013)

– Stolt da hun kom til Bø

Ordfører Sture Pedersen hadde tårer i øynene da han talte etter at Elvik offentliggjorde at hun trakk seg.

– Åsa var den yngste på stortinget, og da hun valgte å komme tilbake til Bø, ble jeg veldig stolt, sier Pedersen.

– Heldigvis fant vi også tonen og kunne jobbe godt sammen for å prøve å løfte Bø videre, la han til.

Pedersen orienterte om at Gundar Jakobsen, skole- og barnehagesjef i Bø, blir konstituert som rådmann til en ny person er på plass i stillingen.

Elvik ønsker selv å gå av med umiddelbar virkning.

– Mange er overrasket og skuffet nå. Så kan sikkert noen spørre om ordføreren har prøvd å påvirke henne for ikke å gjøre dette valget. Jeg sa innledningsvis at jeg har enorm respekt for henne. Da jeg begynte å skjønne at hun mente dette, er jeg selvsagt en sånn type at jeg tenkte på hvordan jeg kunne bidra til å unngå at hun trakk seg, sa Sture Pedersen videre.

Les også: – Rådmann Elvik skal forholde seg nøytral

Vil ha Elvik med videre

Han sier de to har felt flere tårer sammen.

– Det har vært tøft, men jeg har valgt å lytte til rådmannen og at hun sier at det beste for Bø er at hun slutter som rådmann. Jeg er ikke ubetinget enig i avgjørelsen, men av respekt for Åsa skal jeg gjøre mitt ytterste for at vi som arbeidsgiver legger til rette for en verdig og god avslutning på rådmann-jobben.

– Det er ikke lett, men i dag skal jeg være raus. Samtlige politikere og innbyggere i Bø forstår nok ikke helt hvorfor hun gjør det, men vi ønsker å bruke hennes kapasitet videre i Bø kommune, sa en gråtkvalt ordfører Sture Pedersen til kommunestyret.

Også andre partiledere i Bø kom opp på talerstolen, der de roste Elvik og uttrykte sjokk over avgjørelsen.