Hovden Fiskeindustri AS har søkt om tillatelse til etablering av fylling på cirka 14.000 kvadratmeter i tilknytning til Hovden havn.

Arealet skal benyttes til næringsareal og i søknad til Bø kommune opplyses det om at arealet skal benyttes som hjellareal.

Må ta kontakt ved forurensning

Videre er det opplyst at massene skal hentes fra eksisterende massetak som ligger like ved molohodet på landsiden.

Kystverket forutsetter at det skal deponeres uforurensede masser i fyllingen. Dersom det skal deponeres forurensede masser i deponiet, må Bø kommune og Fylkesmannen i Nordland kontaktes, skriver Kystverket i sitt svar på søknaden.

Søknaden har vært sendt til uttalelse til Nordland Fylkes Fiskarlag, Norges Kystfiskarlag, Fiskeridirektoratet, Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen i Nordland og Bø kommune. Ingen av disse har negative uttalelser til det omsøkte prosjektet.

Den omsøkte fyllingen er i kartvedlegget skissert innenfor en eventuell utvidelse av moloanlegget i Hovden.

Les også: Ber om mindre arroganse

Bølgepåkjenning

Kystverket Nordland forutsetter at søker tar hensyn til at moloen som er skissert i situasjonsplan ikke skal etableres på nåværende tidspunkt, og dimensjonerer fyllingen slik at den vil tåle bølgepåkjenning som den kommer til å bli utsatt for.

Fyllingen må i sin helhet etableres slik at den absorberer bølgeenergien slik at en unngår økt påkjenning på Kystverkets moloanlegg.

Kystverket Nordland har vurdert søknaden etter prinsippene i Naturmangfoldloven §§ 8-12 og legger følgende til grunn i sitt vedtak:

Ut fra registrerte miljødata i Naturbase som forvaltes av Miljødirektoratet kan vi ikke se at den omsøkte fyllingen berører forhold av regional eller nasjonal verdi. Fyllingen ligger i et område hvor det er registrert fiskemåke (nær truet i norsk rødliste).

Omkring 1 km mot nord er det videre et område rundt Frugga hvor det er observert svartbakk og lunde som er arter av sørlig stor forvaltningsinteresse. Når det gjelder vannforskriften har vi ikke grunn til å tro at det omsøkte fyllingen vil medføre en forringelse av økologisk tilstand i vannforekomsten Vesterålen i strid med vannforskriften § 5.

Les også: Fremprovoserte rettssak

Kun havneloven

Etter en totalvurdering mener Kystverket Nordland at den omsøkte fyllingen kan tillates dersom fyllingen etableres slik at den absorberer bølgeenergien den blir utsatt for.

Det understrekes at tillatelsen kun gjelder for havne- og farvannsloven og ikke for privatrettslige forhold eller annet lov- og regelverk.