Bakgrunnen for anmeldelsen er et brev fra Egil Kristoffersen og sønner til Fylkeskommunen datert 17. mars i år.

I brevet søker de for endring av deres lokalitet ved Mikkeløya fra midlertidig til permanent lokalitet. De ba i brevet om at saken ble gjort til en hastesak da de allerede hadde satt ut fisk på lokaliteten. Årsaken til dette var problemene selskapet fikk med ILA-utbrudd høsten 2015. De hevder de har oversett fylkesmannens krav om at det kun skulle stå en generasjon fisk på lokaliteten under den midlertidige tillatelsen og satte i 2016 ut en generasjon til. Totalt sett har de tillatelse til å sette ut 500.000 høstfisk på lokaliteten.

Selskapet sier videre at de oppdaget at de ikke hadde lov å sette ut en generasjon til før etter de hadde gjort det. De hevder dette skjedde da de skulle søke om permanent drift på anlegget og tok frem papirene fra den midlertidige godkjennelsen.

Anmeldelsen kommer fra en person som ønsker å være anonym. Personen oppgir at han eller hun frykter represalier fra selskapet om navnet frigis.

Årsaken til anmeldelsen går på den andre utsettelsen av laks på lokaliteten.

"Volumet på det andre utsettet er ikke nevnt i brevet. Grunnen til dette kan være at det er snakk om et stort utsett med de følger det kan medføre", heter det i et brev som er sendt til blant andre selskapet, Bø kommune og Økokrim.

Les Egil Kristoffersen & Sønner sin versjon av dette nederst i saken.

- Lettere med tilgivelse enn tillatelse

Anmelderen skriver videre.

"En skulle tro at en virksomhet på størrelse med Egil Kristoffersen & Sønner visse at de ikke hadde tillatelse til et 2. utsett av laks. Her har en gått fram etter prisnippet "Det er lettere å få tilgivelse enn tillatelse"."

Anmelderen skriver videre at en ikke kan se at driften av virksomheten er i samsvar med det forsvarlighetskrav som oppstilles gjennom loven siden det ble satt ut laks for andre gang uten tillatelse.

Mener det er klart lovbrudd

Anmelder mener det forekomne er et klart lovbrudd på bakgrunn av at det i tilfeller hvor det settes ut matfisk uten tillatelse eller hvor det settes ut større mengde fisk enn tillatelsen hjemler kan være straffbart. Dette ut fra Akvakulturlovens paragraf 31.

"Den forutsetter at overtredelsen er forsettelig eller grovt uaktsom og innebærer en vesentlig overtredelse av bestemmelsen i paragraf fire. Strafferammen er bøter og eller fengsel på inntil to år ved grov overtredelse"

Uenige

Etter at VOL kontaktet Egil Kristoffersen & Søner skrev de en status på sine Facebook-sider om anklagene. Den kan du lese i sin helhet her.

- Høsten 2015 fikk vi sykdomsutbrudd på Bonhammaren. Smolten som skulle settes i sjø i nabofjorden høsten 2015 ble rammet av dette. Vi søkte myndighetene om endring av driftsplan. Endringen omhandlet bruk av lokaliteten Mikkelsøya og ble godkjent i september før utsettet fant sted. Det er Mattilsyn og Fiskeridirektorat som godkjenner driftsplaner, skriver de.

- Her ble det likevel gjort en feil. Normalt kan man bruke lokaliteter på nytt, med en gang miljøtilstanden er dokumentert meget god ved miljøundersøkelse, slik det gjort ble i september. Lokaliteten Mikkelsøya var tildelt midlertidig, og vi var godt innenfor tidsfristen. Vi hadde et ekstraordinært behov for å ta lokaliteten i bruk på grunn av sykdom og båndlegging av andre lokaliteter, og søkte om å få endret driftsplan for å sette ut fisk - noe vi også fikk godkjent. I denne prosessen ble ikke særkravet om ett utsett vurdert hverken av oss eller av myndighetene som godkjente driftsplan. Vi ble senere oppmerksomme på dette og påpekte forholdet i søknaden om permanent utslippstillatelse.

De bekrefter videre det vi allerede vet at de informerte Fylkeskommunen og Fylkesmannen tydelig om forholdet i følgeskrivet til søknaden.

- Disse brevene er offentlige, og har vært utlagt til offentlig ettersyn av Bø kommune i forbindelse med behandling av søknaden. På bakgrunn av informasjonen i brevet vårt, der vi selv varsler Fylkeskommune og Fylkesmann, har vi nå blitt anmeldt anonymt av noen som har fulgt saksbehandlingen.

Videre skriver de.

- Anmelders påstand er videre at vi har unnlatt å rapportere om utsettet, og at vi har satt ut mer fisk enn vi har konsesjon til. I vår biomasserapportering til Fiskeridirektoratet for september måned - og alle måneder siden - var utsettet med antall og snittvekt rapportert. Biomassen i anlegget utgjorde etter utsett om lag 50 tonn, av en total opprinnelig tillatelse på 1560 tonn.

Videre sier de at det er deres ansvar å overholde alle premisser som gis fra myndighetene, som begrenser bruk av lokalitetene.

- Slike premisser kan være brakkleggingstid, og i dette tilfellet midlertidighet og begrensninger i antall utsett. Vi mener vi har hatt en åpen og god dialog med alle myndigheter underveis, også etter at feilen ble oppdaget. Det er på bakgrunn i denne dialogen vi har blitt anmeldt. Vi kommer til å fortsette å samarbeide med myndighetene dersom dette kommer til etterforskning, avsluttes det i pressemeldingen.