Hovden Fiskeindustri omsatte i fjor for 28,7 millioner kroner. Driften ga et overskudd på 2,7 millioner kroner. Det gir en driftsmargin på 9,5 prosent, som er selskapets nest beste margin de 10 siste år. Før skatt endte selskapet, som har om lag 13 årsverk, opp med 1,3 millioner kroner i pluss, som er det tredje beste resultatet siden 2006.

Gode tall

Johnsen, som de siste årene har markert seg med en skarp debattpenn om norsk fiskeripolitikk, er fornøyd med fjoråret, men dveler ikke lenge med «snøen som falt i fjor».

– I norsk fiskeindustri er ethvert år med plusstall å regne som et godt år. Jeg er glad for at vi havnet på rett side av streken i fjor, men er mer spente på dette året, som har vært mer utfordrende, sier Johnsen.

Han melder om fallende marginer som følge av høyere råstoffpriser og en mer ugunstig valutasituasjon.

Ifølge prisstatistikken til Norges Råfisklag har fiskerne fått to-fire kroner mer betalt for torsken i år enn på samme tid i fjor og seks-ni kroner mer per kiloet enn i 2015.

I januar i fjor fikk en norsk fiskeeksportør som solgte fisk for 100 euro nær 960 kroner, mens eksportøren i år bare fikk nesten 900 kroner. Det er et valutatap på 60 kroner per 100 euro.

Prisfall

Den ugunstige valutasituasjonen har gitt et prisfall i markedet.

  • Fersk skrei er så langt i år betalt med fire kroner mindre per kilo enn på samme tid i fjor.

  • Fersk torsk har falt med to kroner sammenlignet med samme tid i fjor.

  • Fersk torskefilet er ned fem kroner kiloet.

  • Fryst torskefilet er ned en krone.

  • Klippfiskprisene er uforandret.

  • Tørrfisk fra Lofoten er ned 16 kroner kiloet.

  • Saltfisk av torsk er opp tre kroner kiloet.

Høyere råstoffpriser

Jon-Edvar Johnsen mener å se at det er Lerøys inntreden som fiskeindustrieier som har gitt høyere priser. Han er litt forundret over strategien.

Kombinasjonen av økte råstoffpriser og fallende eksportpriser liker han dårlig.

– Saltfisken er i et tøffere marked på grunn av råstoffprisen. Fisk som selges fersk har betydelig endring i marginene. Ferskanvendelsen har det vært betydelig endringer på marginene. 2017 har vært et år med helt andre utfordringer enn i 2015 og 2016, slår fiskekjøperen fast.

– Industrien er litt «trollat» med seg selv. Vi lager ris til egen bak når vi lar råstoffprisene «ta av» som de har gjort i år, sier fiskekjøperen.

Hovden Fiskeindustri As

Tall i millioner kroner20162015Endring i %
Omsetning28,733,6-14,6
Driftsresultat2,73,8-29
Resultat før skatt1,32,4-45,8