For eierne Harald Gunnar Eide, Kjell og Tore Klausen og resten av mannskapet på MS Skarholmen i Bø, har det vært et begivenhetsrikt halvår. I februar fikk de mye medieoppmerksomhet da de tilfeldigvis kom over store mengder makrellstørje utenfor Straumsjøen, i Bø.

Resten av vinteren brukte de effektivt i forbindelse med skreisesongen. I løpet av knappe tre uker, fylte de like godt opp hele kvoten på 381,2 tonn. I etterkant fylte de også opp tilleggskvoten på kort tid.

Optimistisk

Når blåkveitesesongen snart står for tur, kan ikke Klausen love at han og mannskapet blir ferdige i rekordtempo, men er likevel optimistisk.

– Blåkveitekvoten er mye mindre og er på rundt 25 tonn. Jeg tror vi skal klare å fylle den opp, sier han.

Blåkveitefisket for Klausen og MS Skarholmens del, finner sted på fiskefeltet vest for tromsøflak. Ifølge Klausen blir fisket blir noe spesielt med tanke på at det faktisk er første gangen at de fisker etter blåkveite.

– Spennende blir det i alle fall. Det kan bli veldig bra. Vi gleder oss, men kjenner våre begrensninger siden vi har begrenset med erfaring. Da er det greit at vi har med oss noen kameratbåter som kan bistå med sin kompetanse, sier Klausen.

Snurrevad

I motsetning til skreifiske, som foregår med line, vil blåkveitefiske gjennomføres ved hjelp av snurrevad, som er en fiskeredskap som består av bunnslepenot med stor pose på midten og uten oterbord. Ifølge Klausen er snurrevadsfiske for blåkveite, ganske likt det å fiske torsk med samme redskap.

– Vi bruker lenger tau når det gjelder blåkveiten. Å fiske blåkveite med snurrevad er for øvrig bra betalt, samtidig som det er det fiske vi har lov å gå på, sier Klausen.

Populært som sushi

Blåkveite har blitt en stadig mer ettertraktet fisk, både i vesten og etter hvert også i Østen.

– Det er bra priser for blåkveiten, som er en fisk Norge har beskattet i mange år. I fjor lå kiloprisene på rundt 25 kroner per stykk, men det har vært mye rift om minsteprisen på denne fisketypen. Fisken eksporteres mye til utlandet og er ikke like mye konsumert i Norge. Blant annet blir det sagt at Blåkveiten går mye til Østen, hvordan den blir brukt til sushi. I hvilken grad dette stemmer, er jeg derimot ikke sikker på, forklarer Klausen.

Håper på godt kjøp

Ved fiskemottaket Gunnar Klo, på Stø i Øksnes, er de også optimistiske foran blåkveitesesongen.

– Vi håper å få kjøpt en god del. Det var en grei sesong i fjor, med høye priser. Hvordan årets sesong utarter seg blir vanskelig å si. Vi skal i alle fall prøve å være i markedet, sier Kristian Klo, som er controller ved Gunnar Klo.

Minsteprisen for blåkveite i fjor var høy, noe som ikke overrasker Klo.

– I fjor ble blåkveiten overpriset, på grunn av konkurranse mellom fiskebrukene. Det henger sammen med hva de fikk inn utover minstepris. Det er sånn det skal være, sier han.

Alternativ til laks

Klo er usikker på hvor attraktiv blåkveiten er som fisk på det internasjonale markedet, men i likhet med Tore Klausen, har han hørt at fisketypen har blitt en stadig del av sushimarkedet.

– Etterspørselen etter blåkveite har økt en del, som et alternativ til laks. Derfor kan man legge til grunn at fisken har fått en større anseelse, slår Kristian Klo fast.