– Det er som å komme hjem til en venn. Jeg føler ærbødighet. Jeg synes at den kommuniserer med innbyggerne som bor her på en veldig flott og ærbar måte, sier han til VOL.

Verdenskunstneren er i Bø og Vesterålen i forbindelse med 25-års jubileet for Kulturlandskap Nordland og skal stille ut utvalgte verker fra sin lange kunstkarriere på Galleri Jennestad i Sortland, og i noe mindre grad på Bø museum.

- Ble klart med en gang

Da Killi Olsen fikk oppdraget med å lage en skulptur til Skulpturlandskap Nordland i sin tid, tok det ikke lang tid før han så for seg hva han ville skape og hvordan statuen skulle bli seende ut.

–  Det ble klart for meg med en gang. Slike ting er ofte en prosess, men her ble det tidlig klart for meg at det skulle være kommunikasjon mellom havet og det voldsomme, og naboskapet mellom folkene som bor her. Alt dette på både godt og vondt, inkludert mennene som var på havet og kvinnene som levde hjemme i angst. Jeg hadde to tre skisser i starten, men landet raskt på den ene, sier han, og legger til at han brukte mye tid på selve utformingen når han første hadde bestemt seg for hvor han ville.

- Ikke min skulptur

Men selv om trønderen la ned mye flid i arbeidet med skulpturen i sin tid, føler han ikke noe eierskap til den nå.

– Den er ikke min lenger nå. Det er innbyggerne i Bø som eier den. Skulpturen har gått fra å være min skulptur til å bli deres. Skulpturen har blitt en del av berget og er nå et hvilested for fugler og dyr i området, smiler han.

Motstand i starten

Ifølge Killi Olsen kan det å være i startgropa når man går i gang med et nytt kunstprosjekt, være utfordrende. Slik var det også med skapelsesprosessen med Mannen fra havet.

– Det var motstand i starten, men den er ofte kreativ og det kommer alltid noe godt ut av det. Jeg lager alltid noe ut fra meg selv og føler jeg gjorde det med Mannen fra Havet også, sier han.

– Men jeg er et petimeter og er veldig nøye på ting, sier han.

Kan blir for kreativt

På spørsmål om ikke det å være petimeter kan gå på bekostning av kreativiteten, svarer han:

– Nei, ikke i det hele tatt. For noen ganger kan det for mye kreativitet, sier han.

Killi Olsen synes at skulpturen holder seg godt etter 23 år. At deler av den er dekt av fugleskitt, synes han bare er topp.

– Akkurat det synes jeg bare er fint. Det gir den karakter og viser at den er en del av naturen, sier han.

Egen identitet

Ordfører i Bø, Sture Pedersen, understreker at Mannen fra havet har vokst seg til å bli en vesentlig del av Bø-samfunnet.

– Den har blitt utrolig betydningsfull, nesten som en egen identitet, sier han.

Han forteller at mange tilreisende som kommer til Bø, føler det nærmest er obligatorisk å besøke statuen før de reiser.

– De som drar ut av kommunen uten at de har sett Mannen fra havet, får ofte dårlig samvittighet, sier han.

Skal bli samlingspunkt

Pedersen håper at både Mannen fra havet og resten av friluftsgalleriet kan bli et ordentlig samlingspunkt for bøfjerdinger, men også for turister og andre tilreisende.

– Det er et veldig flott område. Vi håper at det kan bli en turistattraksjon som folk nærmest hvalfarter til, slår han fast.