–  Det er ingen selvfølge at et Nordnorsk Musikkstevne skulle til Bø i år, sier leder for Bø Musikkforening, Sture Pedersen.

Nord-Norsk Musikkstevne er et stevne for musikkkorps som blir arrangert annen hvert år, vekselvis i ulike byer i Nord-Norge. 400 musikere, fordelt på 16 korps, kommer til Bø for å være med på musikkfesten.

–  Det er et stort stevne for en så liten musikkforening, men vi skal vise at dette går bra, sier han.

Vil presentere bredde

Startskuddet går av stabelen fredag ettermiddag.  Da blir det såkalt defilering fra Bøhallen ned til Friluftsgalleriet der den offisielle åpningen finner sted. Deretter går det slag i slag hele veien til søndag.

– Intensjonen med stevne er primært å profilere og presentere bredden av korpsmusikk i Nord-Norge. Det er derimot ingen konkurranse der korpsene konkurrerer mot hverandre, understreker han.

Rorbuer og campingvogn

Hvordan har så kommunen kapasitet til å huse så mange spillemenn og kvinner? Ifølge Pedersen bruker man mesteparten av overnattingskapasiteten som finnes.

– Vi innlosjerer folk på skoler, rorbuer og campingvogner og bruker det vi har, sier han.

Sosialt og kompakt

En av fordelene ved å ha arrangementet i Bø, ifølge Pedersen, er at det blir kompakt og mer sosialt enn det ville blitt i en storby.

– Det sto mellom oss og Tromsø denne gangen. Bø er et lite sted, mens Tromsø er en større by. De har mer å by på av overnattingsteder og byliv. Men fordelen ved å ha det i Bø, er at deltakerne kommer nærmere hverandre og blir bedre kjent. Det er ikke så mange steder å farte i Bø og derfor blir det et tettere arrangement hvor det sosiale står i høysetet, forklarer han.

Må være åpne

Nå oppfordrer Pedersen bøfjerdingene om å ta seg en tur til både Bøhallen og Straume både fredag, lørdag og søndag, for å overvære korpsmusikk og god stemning.

–  Det blir et yrende liv, noe bøfjerdinger vet å sette pris på. Og det er viktig at folk er åpne. Dukker det plutselig opp et korps utenfor huset som begynner å spille, gå ut og vær positiv, oppfordrer Sture Pedersen.

Som den del av arrangementet, blir det konsert med Banana Airlines lørdag kveld i Bøhallen. Konserten vil også være åpen for utenforstående som måtte føle seg kallet.

Harstad på topp

Nordnorsk Musikkstevne ble arrangert første gang i 1934. Da var det Harstad som var vert. Harstad har arrangert flest ganger, med syv, hvor siste gang var i 2015.

I år er det første gangen Bø står som arrangør, men det er slett ikke første gangen at det sagnomsuste musikkstevne finner sted i Vesterålen. Sortland har vært vertskap seks ganger, senest for fire år siden. I 1989 delte Stokmarknes og Melbu på å være arrangør.