Senterpartiet ble største parti i en rekke kommuner i Nordland, og i samtlige vesterålskommuner. På landsbasis har partiet en oppslutning på 10,3 prosent, en økning på 4,8 prosentpoeng fra sist stortingsvalg.

I Bø fikk Senterpartiet 35,9 prosent av stemmene, mens ordførerens eget parti gikk tilbake med 5,6 prosentpoeng, og fikk 11,1 prosent oppslutning. Det er Pedersen slett ikke overrasket over.

Ikke enkeltsaker

Mens flere riksaviser, som Aftenposten, forklarer Sps fremgang i nord med enkeltsaker, advarer Pedersen mot det. At det er sympatistemmer til Andøya som har resultert i at partiet er størst i alle vesterålskommunene, mener han er helt feil. Til og med i Evenes har partiet hatt stor fremgang, og ender med 17,6 prosent.

Også i byer som Bodø, Harstad og Narvik er Sp det partiet som går mest frem. Hadde nordlendingene bestemt, hadde det blitt regjeringsskifte.

– I Andøy har nok forsvarsplanen gjort stort utslag, men ikke i resten av vesterålskommunene. Dette er distrikts-Norge som er redd for å bli enda mer ribbet for ressurser og tilbud, sier Pedersen.

Han kaller det et distriktsopprør, hvor flere saker har hatt betydning, og hvor folk har reagert med å stemme Senterpartiet.

– Men byene er sterke når valgresultatene kommer, de styrer mye, og sørger for at vi får det resultatet vi har fått på landsbasis, sier han.

Frykter mer sentralisering

Høyre og Frp går noe tilbake i Vesterålen, Senterpartiet fosser frem og Ap går kraftig tilbake. Hva er det distriktene reagerer på? Høyre-ordføreren forsøker seg på en analyse.

– Vi har det godt, og mye går bra i Nord-Norge. Bedrifter tjener penger og veiene bygges ut. Likevel er man redde for å bli sentralstyrt. Vi vet hva vi har i dag, og folk ønsker en kommune som er tett på, med barnehager, skoler og tilbud i nærområdet. Vi har hatt politireform, folk frykter en ny runde med kommunesammenslåing, og de frykter enda mer sentralisering, sier Pedersen.

– Jeg har snakket med folk i hele Vesterålen som mener Erna Solberg er den beste statsministerkandidaten, som synes hun er en meget dyktig leder for landet, men som ikke er enig i regjeringas distriktspolitikk. Det er dette distrikts-Norge nå gir klar beskjed om, sier han og legger til:

– Det er en bevegelse i distriktene, og den bør regjeringa ta på alvor.

Forståelse

Pedersen har vakt oppsikt med at han gjerne er ute i mediene og kritiserer sitt eget partis politikk, særlig når det kommer til distriktspolitikk. På spørsmål om han hadde ønsket seg regjeringsskifte sier han følgende:

– Jeg har valgt å være nøytral. Jeg er ordfører for alle, noe som er min holdning når jeg driver valgkamp under stortingsvalg. Men jeg har vært ærlig overfor mine velgere når det kommer til regjeringas distriktspolitikk, og har forståelse for at folk i Vesterålen har stemt slik de har gjort.

Om Arbeiderpartiets store tilbakegang sier han følgende:

– Jeg tror folk sliter med å identifisere Jonas Gahr Støre som en typisk Ap-mann. Alt fokus på han og hans økonomi har nok vært uheldig for Ap, sier han.

To på tinget

Ting er fortsatt uavklart, men Bø-ordføreren tror det vil bli tøffere å styre for regjeringa de kommende årene. Men han er veldig fornøyd med at vi nå får to vesterålinger inn på tinget, og han mener det hviler et stort ansvar, særlig på Kjell-Børge Freibergs (Frp) skuldre.

– Jeg har stor sans for Kjell-Børge, og kjenner han godt. Jeg skal være en vaktbikkje og passe på at han holder det han har lovet i valgkampen, om at han vet hvor han kommer fra. Han vil bli en god styrke inn mot regjeringa, og mye ansvar hviler på hans skuldre. Willfred Nordlund er også en flott type og en god distriktsmann, som skal i opposisjon, sier Pedersen.