Da en lastebil kom kjørende på riksvei 820 nordover mot Sortland fikk Søberg sitt livs største sjokk.

– Jeg tenkte «herregud, hva er dette her for noe?». Jeg så dette store greiene bevege seg mot meg, og ble jo nesten redd. I begynnelsen trodde jeg det var et drivhus som kom kjørende forbi, sier en sjokkert Elisabeth Søberg til VG.

Oppgitt

Det var i ett-tiden tirsdag ettermiddag at lastebilen kjørte forbi huset hennes i Bø i Vesterålen. Selv mener hun det var en mannlig sjåfør som kjørte lastebilen. Søberg var rask og tok bildet av kjøretøyet med iPaden sin. Hun ville nemlig anmelde sjåføren til politiet.

– Jeg synes at vedkommende som satt bak rattet burde bli fratatt sertifikatet. Tenk hvis lasten hadde veltet og det hadde gått folk ved siden av. De kunne jo blitt skadet, sier hun.

Søberg gikk videre med saken til politiet, som ifølge henne, ikke hadde nok informasjon om kjøretøyet til å ta saken videre.

Ser ikke bra ut

Da VG sendte bildet til Tori Grytli, nestleder i Trygg Trafikk reagerte også hun på størrelsen på lasten.

– Dette ser ikke bra ut. Nå er det ikke mulig for meg å se hvordan denne lasten er festet så det kan jeg ikke vurdere, men når du kjører med den høyden på lasten vil kjøreegenskapene endre seg, opplyser Grytli og understreker at sjåføren utgjør en fare både for seg selv og andre:

– Siden tyngdepunktet er løftet opp fra bakken er det lett for at det tipper over i svinger. Hvis man da må stoppe kan dette være veldig farlig for sjåføren selv og for andre, legger nestlederen til.

Må tenke på fotgjengerne

 – Har du noensinne sett lignende?

Nei, jeg har ikke sett noe tilsvarende på norske veier, for å si det sånn.

Ifølge henne finnes det flere retningslinjer for kjøring av last.

– Forsvarlig sikring av last er hovedregelen, og du må sikre det sånn at det ikke forskyver seg eller faller av. Sjåføren må også tenke at han/hun er ansvarlig overfor andre.

Utrykningspolitiet (UP) i Helgeland, Salten og Midtre Hålogaland politidistrikt vil ikke kommentere saken.