– Vi kontakter naturen og kaller inn øst, vest, nord og sør, far himmel og moder jord. Poenget er å se mer på helheten når det gjelder både mennesket og balanse, forteller Kim Nysæther til VOL.

Lørdag giftet hun og mannen Willjar Rubach seg i Seljelunden, i Bø. Bryllupet er det aller første sjamanistiske brullypet i Vesterålen, i alle fall i moderne tid, og det fjerde noensinne i Nord-Norge.

– Jeg er opprinnelig fra Bergen, men har bodd tre år i Bø og elsker stedet. Willjar bor foreløpig i Harstad. Å gifte oss på denne måten var noe vi virkelig ville, sier Nysæther.

Ny religion

Sjamanisme ble godkjent som religion for tre år siden, og da ble også sjamanistisk bryllup akseptert som vielsesritual. Nysæther understreker at sjamanisme ikke dreier seg om noe mystisk, som mange tror.

– Vi tilber ingen guder. For oss er det naturen og elementene som er det viktigste, sier hun.

Vielsen ble ledet av John Russel-Møller, som er en dansk sjaman.

En sjamanistisk bryllupsseremoni  har en noe annerledes dramaturgi sammenliknet med et tradisjonelt kirkebryllup. Ilden og bålet er viktige ingredienser og spiller en svært vesentlig rolle. Seremonien ble fullført med knytting av snorer, noe som stå for vind, vann, jord, ild og ånden. Til slutt gikk brudeparet rundt bålet, mot solen tre ganger. Det symboliserer forandring og at ting går fremover.

Annerledes middag

Selve bryllupsfesten har også et litt annet innhold enn det folk flest er vant til i bryllupssammenheng, selv om det finnes likheter.

– Vi har også taler, men det er mer uformelt. Under Takk for maten-talen, ble moder jord og de forskjellige elementene takket ved hjelp av tromme, sier hun.

– Det ble serverte vanlig festmat, Inkludert alkohol. Men det var ingen som holdt det gående langt utover natta, skyter ektemannen Willjar inn.

Bryllupsgjestene var en god miks av personer fra fra ulike trossamfunn og samfunnslag. Selv om enkelte aldri tidligere hadde vært i et sjamanistisk bryllup, var den unisone tilbakemeldingen at de hadde vært med på noe spesielt.

– "Så spennende det var. Man vet aldri hva som skal skje i neste øyeblikk. Det var nye vendinger hele tiden", var tilbakemeldingen fra en av gjestene, sier Nysæther.

– Gjestene, som også inkluderte stortingspolitikere og barn, har fortalt at de var med på noe helt unikt, forteller Rubach.

Søkelys på naturen

De fleste tradisjonelle bryllup koster en god slump med penger. Det materielle kostnadene er atskillig lavere innenfor den sjamanistiske tradisjonen.

– Det handler ikke om brudekjole til 15-20.000 kroner. Det viktigste er det jordnære og det enkle. Bryllypssjalet, for eksempel, har jeg strikket selv. Vi  markerer at vi går inn i en enhet, og at vi gjør det i naturen, sier hun.

Bryllupet var ikke planlagt lang tid i forveien, og ble derfor ganske spontant.

– Derfor hadde ikke alle våre sjamanistiske venner anledning til  komme. Likevel ble det en veldig fin og sterk opplevelse, der menneske, natur, og ikke minst kjærligheten til hverandre, sto i sentrum, presiserer Nysæther.

Skepsis

På spørsmål om hun og ektemannen møter skepsis blant folk som ikke helt skjønner eller forstår hva de driver med, sier hun at det forekommer.

– De fleste er veldig nysgjerrige og åpne. Men det finnes også noen skeptikere, som enkelte erkekristne som vil frelse oss. Jeg tror uansett at skepsisen og kritikken vil forsvinne stadig mer med neste generasjon. Vi ser at det sjamanistiske miljøet stadig vokser og blir større, sier hun.

Annerledes å være gift

Når man først snakker med nygift person, er et naturlig å spørre hvordan det føles å være nygift.

– Ha ha. Vet du, det er faktisk annerledes. Jeg trodde ikke at det skulle være det, men det er det. Og så er det rart å bruke tiltaleformen "min mann",  men jeg blir nok vant til det, slår Kim Nysæther fast.