- Eier av lokaliteten er Egil Kristoffersen & s. AS. Alle som ferdes i området må vise nødvendig aktsomhet slik at spredning av sykdom unngås, heter det i ei pressemelding fra Mattilsynet.

Mattilsynet ble for kort tid siden varslet om mistanke fra oppdretter etter funn fra anleggets fiskehelsetjeneste og analyser av deres prøver.

- Mattilsynet har nå stadfestet diagnosen ILA på bakgrunn av inspeksjon av fisken ved lokaliteten og etterfølgende analyseresultater fra Veterinærinstituttet.

Les også: - Slik vil Mattilsynet bli kvitt ILA

- Mistanke om ILA i Øksnes

- Ber politikerne om ILA-hjelp

- At fisken nå er slaktet, er et stort tap

- Urovekkende mange tilfeller av ILA

- ILA påvst i Hadsel

- 800 000 laks må slaktes

   - ILA påvist ved Øyfisk

Påbud

For å forhindre smittespredning er lokaliteten pålagt restriksjoner blant annet med forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse. Oppdretter er i dialog med Mattilsynet om iverksettelse av tiltak etter egen beredskapsplan. Fisken er satt ut i sommer og oppdretter vil nå tømme lokaliteten for all fisk i løpet av få dager.

Dette er ILA

Infeksiøs lakseanemi (ILA) forårsakes av et virus som sannsynligvis er av samme familie som influensavirus. ILA-viruset kan føre til sykdom hos laks, men har ingen betydning for folkehelsen.

Veterinærinstituttet har publisert lokaliteten på Fiskeridirektoratets interaktive kart over ILA-tilfeller.

Kontrollområde

Anlegget ligger i en allerede etablert overvåkingssone etter tidligere utbrudd av ILA.

I begynnelsen av juni 2015 ble et kontrollområde bestående av en bekjempelsessone og en overvåkingssone etablert gjennom en lokal forskrift. Det gjelder forskrift om kontrollområde for å forebygge, begrense og bekjempe infeksiøs lakseanemi (ILA) hos akvakulturdyr, Bø og Øksnes kommuner, Nordland

Det vil nå bli etablert en bekjempelsessone rundt anlegget og tekst og tilhørende sonekart i forskriften vil bli justert.

Anleggene i kontrollområdet følges tett og det er restriksjoner på blant annet trafikk til og fra anlegg i havområdet.

Utbruddet i Bø er det nyeste i en rekke utbrudd i Vesterålen og Lofoten i 2015. Slike utbrudd har ført til at slakting av fisk har måttet blitt utført ved andre anlegg i Øksnes, Hadsel og flere steder i Lofoten så sent som i mai i år. Noe av fisken som slaktes kan selges videre, men de må være av en hviss størrelse.