«Vi viser til virksomhetens innrapporterte biomassetall for siste generasjon på lokalitetene 28296 Skommesvik og 11399 Bogelva. Etter at all laksen er utslaktet på lokalitetene har det framkommet et stort uregelmessig svinn. Selskapet forklarer at dette sannsynligvis skyldes en langt høyere dødelighet første høst (oppdrettsfisken står ofte to høster i sjøen)enn det selskapet har registrert og rapportert til fiskerimyndighetene. Dette har igjen medført en mye lavere innrapportert snittvekt på laksen enn det slaktetallene viste, og generelt liten grad av kontroll med biomasse på lokalitetene.»

Dette skriver Fiskeridirektoratet i et brev til Nordlaks Oppdrett, datert 12. oktober i år.

Les også: Nordlaks-gründeren på formuetoppen

Ikke lit til forklaring

Videre fester ikke Fiskeridirektoratet stor lit til selskapets forsøk på å forklare det høye svinnet. Nordlaks Oppdrett begrunner sine antakelser om høyt svinn første høst med at «den registrerte dødeligheten de første månedene var langt under normalen til et høstutsett å være, om man ser bort fra merd 5 som hadde svært høy dødelighet. Rett etter utsett er fisken liten og kan være vanskelig å få ned i nota og inn i dødfiskhåven».

Betviler antatt årsak

Fiskeridirektoratet har kontaktet Mattilsynet i spørsmålet om hvor vidt det er sannsynlig at dødfisk i disse mengder det er snakk om, kan unngå den daglige dødfiskinnsamlingen. Fiskeridirektoratet skriver: «Vi vurderer denne antakelsen generelt sett som sannsynlig, men tatt i betraktning om at det er snakk om 109.000 fisk fordelt på 10 merder blir det i dette tilfelle vanskelig å forstå. Dette skulle tilsi at 120 laks daglig fra hver merd i de tre første månedene ikke blir registrert. Vi har konferert med fagmyndigheter i Mattilsynet om det er sannsynlig at slike mengder dødfisk vil kunne unngå daglig dødfiskinnsamling på Skommesvik i respektive periode, noe de sterkt betviler kan være mulig. Uten å spekulere videre hva som har vært årsaken til det store uregistrerte tapet mener vi det er uforsvarlig å ikke ta innover seg at dødeligheten ligger langt under normalen for et slik utsett og dertil iverksette undersøker om dette er reelt, på et tidlig tidspunkt i produksjonssyklusen.»

Skal være mulig

Fiskeridirektoratet viser til at i merd 5 der det har vært høy dødelighet fra første dag, med voldsom eskalering første vinter har man klart å registrere dødeligheten med en god nøyaktighet. De vel 200.000 i merda ble redusert til en tredel etter seks måneder, og røkterne klarte å registrere dødeligheten med kun 210 fisk i tellefeil.

- Dette viser at det skal være godt mulig å registrere det faktiske svinnet og vi har grunn til å tro at røkterne ikke hadde tilstrekkelig oppmerksomhet på de øvrige merdene, skriver de videre.

Uforsvarlig

Fiskeridirektoratet mener Nordlaks Oppdrett burde oppdaget avviket i biomassen på et langt tidligere tidspunkt. De kaller bedriftens håndtering av saken «uforsvarlig».

«Den unormalt lave dødeligheten første høst i de øvrige merdene på Skommesvik burde medført en vurdering av årsak og undersøkelse om dette var reelle tall. Fôrfaktoren i de enkelte merdene tyder også på at biomassen ikke har vært slik de er rapportert. Selv da Fiskeridirektoratet kontaktet selskapet og påpekte at snittvekten på Bogelva måtte være høyere på bakgrunn av uttak i april og mai i år, bestred Nordlaks Oppdrett dette og begrunnet det med empiri. At uttak av om lag 1/3 av fisken i merd 1 på Bogelva hadde en snittvekt på 1 kg høyere enn gjenværende laks i merda ikke utløste granskning av den reelle biomassen er uforsvarlig i seg selv og særlig i lys av unormalt lav dødelighet første høst og unormal fôrfaktor.»

Trakk ut tiden

Fiskeridirektoratet beskylder Nordlaks Oppdrett for å ha trukket ut tiden da de fikk beskjed om å veie opp laksen i Bogelva i sommer. De varslet at de ville påklage vedtaket, og trakk ut tiden slik at vedtaket i realiteten ikke lot seg gjennomføre inntil fisken var utslaktet. De skriver: «Vi hadde klare indikasjoner på at biomassebegrensningen på Bogelva var overskredet og selskapet viste ikke til noen snittveiinger eller biomasseberegninger som tilsa noe annet, men framhevet at biologisk produksjon som dette er forbundet med stor usikkerhet, og at man først får sikre tall når fisken er utslaktet. Slakteresultatene viste at selskapet ikke har hatt kontroll på produksjonen.»

Unnlot rapportering

Skommesvik og Bogelva har en samlet tellefeil på 109.000 i biomasserapporteringen, etter at all laks er utslaktet. Dette fra et samlet utsett på 2.077.654 laks. Ifølge Fiskeridirektoratet kommenterer ikke selskapet dette store uregistrerte avviket i sin rapportering, men først når Fiskeridirektoratet etterspør en forklaring for andre gang.

- Vi har ennå ikke mottatt svar på om hva som ligger til grunn for deres beregninger av biomasse, tilvekst og tetthet, skriver de.

Fiskeridirektoratet påpeker også at «dersom virksomheten har trodd at de hadde 109.000 mer fisk på de to nevnte lokalitetene og fôret fisken uten bruk av kamera er det stor sannsynlighet for at det har vært en overfôring med dertil unødig miljøbelastning under anlegget og i resipienten».

Dette skal ifølge Fiskeridirektoratet ikke være første gang Nordlaks Oppdrett synes å ha feil og unøyaktigheter i den månedlige rapporteringen til fiskerimyndighetene. Likevel later det ikke til at selskapet tar det nevneverdig inn over seg.

Forhåndsvarsel

Fiskeridirektoratet mener disse momentene kan være indikasjoner på at Nordlaks Oppdrett ikke oppfyller krav i akvakulturdriftsforskriften, som går på forsvarlig biologisk og miljømessig drift, journalføring og rapportering og biomasse.

De mener også det kan være snakk om brudd på krav i IK-Akvaforskriften som går på å forebygge overtredelser i akvakulturlovgivningen og dokumentasjon sett i lys av virksomhetens art, aktiviteter, risikoforhold og størrelse.

- Vi vurder derfor å pålegge Nordlaks Oppdrett å utarbeide en strategi for hvordan bedriften skal forbedre kvaliteten på biomassekontroll, journalføring og rutiner for rapportering.

Fristen for Nordlaks Oppdrett å uttale seg om forholdet er på 14 dager. Ernst Bolle ved Fiskeridirektoratet opplyser til VA at Nordlaks Oppdrett har bedt om utsettelse på fristen til 2. november.

Ikke uvanlig

Nordlaksdirektør, Inge Berg har følgende kommentar til saken;

- Et avvik på 109.000 laks kan synes som et voldsomt stort avvik, men det er tatt ut av proporsjoner i forhold til de biomasser vi håndterer. Det er ikke unormalt at man har et slik avvik, blant annet på grunn av det tekniske utstyret vi benytter i tellingen. Vi beklager selvsagt at det er et så stort avvik, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før den er avsluttet, sier han.