– De siste årene har det vært lite fokus på næringsliv i Hadsel. Ingenting vondt om Hadsel Vekst, men slik det er lagt opp, jobber de mot de store næringene i Hadsel. Vi som opererer i mindre skala, har lite å støtte oss til, sier leder i Melbu Næringsforening, Toni Gjessing.

Han peker på at det er tøft å etablere seg som næringsdrivende, og mye man skal kunne. Her synes han ikke Hadsel kommune opptrer tilstrekkelig.

– Dersom man ønsker å få folk til å satse på næringsliv, og få det til, må man yte noe fra kommunens side, sier han.

Næringssjef

Gjessing etterlyser blant annet en aktiv næringssjef som er oppsøkende og veiledende.

– En næringssjef er et minimum av hva kommunen bør klare å få på plass. Det er rett og slett en investering i fremtiden, slår Gjessing fast.

Videre mener han det bør være enklere for folk å orientere seg i hvilke tilbud som finnes i kommunen.

– Jeg tenker at det mangler en plattform, et etablert system, som forenkler ting. Spesielt med tanke på hvis noen ønsker å starte innen turisme, så fins det ikke noe drahjelp noe sted: Hver og en får starte for seg. I stedet bør det være en koordinerende funksjon som syr dette sammen, sier Gjessing.

Samarbeid

Gjessing ønsker seg et sted folk kan henvende seg til for å få råd og veiledning. I tillegg hadde han gjerne sett at det fantes et organ for å koordinere samarbeidsprosjekter mellom næringene i kommunen.

– Slik det er nå, er det næringsforeningene som står i bresjen for de fleste arrangementer og samarbeider i handelsstanden. Dette blir gjort på dugnad, av ikke er spesielt ressurssterke foreninger, hverken med tanke på økonomi eller av menneskekrefter. En politiker og andre vil kanskje innvende at dette må jo være næringslivets oppgave, men til det er det å si at de næringene det er snakk om her, ikke går mer enn akkurat rundt, og således ikke har ressurser i hverken tid eller økonomi til å drive dette frem. Kommunen må snart se alvoret i at det er behov for en næringssjef i Hadsel. De kan ikke lenger skyve næringslivet foran seg, og la oss stå med all jobben selv, sier Gjessing.