– Styret er instruert  av eier til å betale utbytte. Det blir feil for meg. Jeg har derfor stilt min plass til disposisjon, sier styreleder Hugo Olsen til Vol.

Flere andre styremedlemmer skal også ha stilt sine plasser til disposisjon.

Strid om utbytte

I fjor i desember bestemte kommunestyret at Trollfjord Kraft skulle betale 2,5 millioner kroner i ordinært utbytte i 2015. I tillegg ble det bestemt at det skulle tas et ekstraordinært utbytte på 30 millioner kroner.

Styret i Trollfjord Kraft ønsket imidlertid ikke å gi mer enn 1,5 millioner kroner i utbytte. Disse pengene er de eneste Hadsel kommune har fått så langt i år fra sitt eget kraftselskap.

Trollfjord Kraft arbeider med å låne penger for å betale Hadsel det ekstraordinære utbyttet på 30 millioner kroner.

Tok grep

På en generalforsamling for noen uker siden bestemte ordføreren, som generalforsamling i Trollfjord Kraft, at selskapet også skulle betale den siste millionen i ordinært utbytte.

Dette har skapt misnøye i styret. Flere styremedlemmer har stilt sine plasser til disposisjon. Styreleder Hugo Olsen, tidligere ordfører i Hadsel for Arbeiderpartiet, bekreftet tidligere i dag at han har stilt sin plass til disposisjon. Olsen er nøye med å understreke at dette ikke er dramatisk. Han skryter av selskapets nye direktør, og gir uttrykk for at han ikke håper at hele styret forlater sine posisjoner. Samtidig understreker han et selskap er veldrevet og godt, men han legger heller ikke skjul på at han misliker at generalforsamlingen overstyrer styret.

Olsen orienterte formannskapet om Trollfjord Krafts stilling for noen uker siden. På det møtet var han sterk og klar på følgende: Grensa er nådd for hvor mye penger Hadsel kommune kan hente ut av Trollfjord Kraft.

Hemmelig

Vesterålens Avis ba tidligere i dag om å få se generalforsamlingsprotokollen. I et svar fra ordføreren blir det nektet innsyn i protokollen etter offentlighetslovens paragraf 23. Hovedregelen i offentlighetsloven er at alle dokumenter er offentlige. Paragraf 23 er en unntaksbestemmelse som viser til ”det offentlige sin forhandlingsposisjon”.

Avisen har påklaget avgjørelsen og bedt Hadsel kommune om å fremsende klagen til fylkesmannen i Nordland umiddelbart dersom avslaget opprettholdes.

Ordføreren har vært opptatt i møter i dag.

Vi skriver snart at flere i styret i Trollfjord Kraft har stilt sine plasser til disposisjon på grunn av uenighet med eier om utbytte. Kommentar?

– I tråd med vedtatt eierskapsmelding

I en e-post svarer Aasvik:

Viser til kommunestyrets vedtak om budsjett og økonomiplan for Hadsel kommune for 2015-2018. I 2015 er det budsjettert med samlet 32,5 MNOK i utbytte fra Trollfjord Kraft AS. Dette er i tråd med vedtatt eierskapsmelding, som ble utarbeidet i tett samarbeid med selskapet. Styret har i tilbakemelding til eier vurdert utbyttet i år som hensiktsmessig og forsvarlig. De øvrige årene 2016-2018 er det for øvrig budsjettert med 2,5 MNOK i ordinært utbytte hvert år. Dette er å anse som eiersignal til bedriften, skriver Aasvik.

Hun skriver ingenting konkret om styret, men bemerker:

-I tråd med vedtak i ordinær generalforsamling om at styret skulle prolongeres og gjennomgås i høst, samt vedtak i eiermelding juni 2015, er det nedsatt valgkomite utgått av kommunestyret. Valgkomiteen gjennomgår styresammensetningen som forutsatt i eiermelding og generalforsamling. Eier har tillit til at selskapet er godt drevet.