Rådmannens budsjettforslag ble sendt fra Helsekomiteen uten en eneste merknad. Rådmannen fikk full tilslutning. Det samme skjedde for øvrig i komité for Utvikling. Heller ikke den komiteen hadde endringsforslag og sendte rådmannens forslag til formannskapet uten merknader.

Protokolltilførsel

I helsekomiteen fikk kommunens administrasjon en smule ”snut” fra MOS – Melbu og omegn samarbeidsliste, men dette kom i form av en protokolltilførsel. Budsjettet for øvrig ble ”tatt til orientering” av helseutvalget og sendt uten kommentarer til formannskapet.

Helse- og omsorgssektoren skal bruk 194 millioner kroner neste år av et totalbudsjett på 459 millioner kroner.

Kutter

For neste år foreslår rådmannen følgende:

  • Det skal bli færre på nattevakt på institusjonene. Det vil gi en besparelse på 1,1 million kroner.

  • Beboerne på Innlandet Alderssenter må betale 100.000 kroner mer i husleie fordi disse er større enn leilighetene på Riarhaugen.

  • Nedbyggingen av sykehjemmet på Ekren fortsetter. Det gir en besparelse på 1,7 millioner i 2016 og 5,1 millioner i 2017.

Dårlige tider

Men til tross for at Hadsel kommune har veldig dårlig økonomi, har rådmannen foreslått noen økninger i 2016-budsjettet også:

  • Den interkommunale legevakten får 760.000 kroner mer. Leger på legevakten har fått en plikt til å rykke ut når det trenges. Dermed må man finne en løsning for legevakten i den perioden vaktlegen er uke. I tillegg er det høyere krav til kompetansen hos dem som skal jobbe der.

  • Det er også satt av penger til en ny helsesøsterstilling. Det koster 560.000 kroner. Tiltaket var foreslått før Hadsel fikk nye asylsøkere.

  • Hjemmetjenesten og Tjenestekontoret bør også få mer penger, mener rådmannen.

Sykehjem

I valgkampen var det en stor debatt om sykehjemmet på Ekren. Arbeiderpartiet og MOS var blant partiene som signaliserte at de ønsket 28 demonsomsorgsplasser på Ekren. Det kom ingen signaler om dette fra noen av partiene i dagens møte i Helsekomiteen.

Komiteen behandlet også en Tjenesteanalyse. Også denne ble tatt til etterretning fra komiteen. I denne skriver rådmannen at Hadsel kommune på lengre sikt bør konsentrere sykehjemsdriften rundt ett sykehjem. I kommunens styringsdokument foreslår rådmannen videre nedbygging av Ekren. Det kom ingen nye innspill fra komiteen da styringsdokumentet og tjenesteanalysen ble behandlet.

Eldreopprør

Et eldreopprør er på gang i Hadsel. Opprøret har samlet 900 underskrifter. Mannen bak eldreopprøret, Frode Holdhus, sa til Vesteraalens Avis i dag at han er kritisk til tanken om å la heldøgnsbemannede omsorgsboliger erstatte sykehjem.

-Jeg klarer ikke å se noe annet enn at det er en dårlig erstatning i og med at vi ikke vet hvor mange ansatte det vil være. Jeg er redd for at syke mennesker som egentlig burde være på sykehjem blir satt i heldøgnsboliger.

- Beklager

Anne Karine Innbjør, MOS, hadde en protokolltilførsel til budsjettvedtaket. I denne heter det:

  • Jeg beklager at administrasjonen ikke har iverksatt en rekke vedtatte tiltak i samsvar med gjeldende Pleie- og omsorgsplan (..). Jeg vil spesielt påpeke manglende iverksetting når det gjelder videreutvikling av Hadsel sykehjem Ekren innenfor demensomsorgen, herunder etablering av sansehage, vedlikeholdstiltak og bygningsmessig rehabilitering i samsvar med vedtatt budsjett.

Innbjør opplyste at Jan Steffensen hadde skrevet protokolltilførselen.