I et grunngitt spørsmål til ordfører Siv Aasvik (Ap) skriver Anders Samuelsen følgende: «Tidligere ordførere i Hadsel, Hugo Olsen, Ørjan Robertsen og ikke minst Kjell–Børge Freiberg har jobbet hardt for det de og kommunestyret har trodd på – Hadselfjordtunellen.

Vi vet at det fra Kjell–Børge Freibergs side har vært gjort en formidabel jobb i saken i forrige kommunestyreperiode – noe som vises ved at regjeringen betaler for utredningen.

Skal vi lykkes med dette er det avgjørende at det er påtrykk lokalt, og ikke minst tro på prosjektet».

Var raskt på banen

Videre skriver han at «1. August 2015 signaliserte regjeringen, ved statsminister Erna Solberg at de ville utrede muligheten for tunnel under Hadselfjorden for å knytte Lofoten og Vesterålen sammen.

Staten har altså tilbudt fylkeskommunen om å ta regningen for dette.

Samferdselsdepartementet var raskt på banen og har bedt Statens Vegvesen om å foreta konseptvalgutredningen (KVU) og legge fram en sak innen juni 2016.

Etter det vi kjenner til er Vegvesenet klare til å gå i gang, men avventer svar fra fylkeskommunen.

På et spørsmål i fylkestinget for få dager siden kom det fram at fylkesråden hadde hatt et møte med ministeren mandag 30. November, og at fylkesrådet vil ta stilling til videre oppfølging innen nyttår!

Innen 15. Januar neste år skal Fylkesrådet gi departementet en tilbakemelding. Altså 6 mnd. etter at regjeringen bestilte denne utredningen og 6 mnd. før utredningen skal være ferdig.

Vi er svært forundret over sendrektigheten i denne saken», skriver Samuelsen.

I den forbindelse har han flere spørsmål til ordføreren, som han vil ha svar på.

1. Er ordføreren kjent med at denne saken har ligget så lenge på fylkesrådens bord uten at den er effektuert?

2. Kjenner ordføreren til hvilken «oppfølging» fylkesråden skal ta stilling til i desember?

3. Hva har ordføreren selv gjort for å være pådriver i denne saken så langt?

4. Har ordføreren hatt møte med fylkesråden med dette som tema?

5. Hvordan vil ordføreren følge opp denne viktige saken for Hadsel kommune i fremtiden?

6. Vil kommunestyret bli holdt orientert om fremdriften?

Er utålmodige

Ordfører Siv Dagny Aasvik understreker overfor VOL at saken har dratt ut i tid også sett fra kommunens perspektiv.

– Vi er utålmodige med fremdriften til KVU og ønsker fremdrift i saken slik at tunnel under Hadselfjorden kan bli utredet, sier hun.

Aasvik presiserer at hun møtte fylkesråden for samferdsel, Wilfred Nordlund fire dager før hun tiltrådte som ordfører, om denne konkrete saken.

– Jeg presiserte den gang tidsnøden vi har i forhold til de togene som går nå fremover. Vi hadde videre en ny samtale 2.november i Bodø, og varaordføreren deltok på innspillsmøte i Narvik uken etter der Hadselfjordtunnelen ble løftet frem som en sentral sak for Hadsel. Hadselfjordtunnelen var også en av temaene jeg løftet frem da jeg tiltrådte som regionrådsleder, det er viktig at vi får en KVU slik at vi får diskutert saken grundig i Vesterålen og Lofoten, sier hun.

Trenger hjelp

Aasvik forteller at hun også har vært i telefonisk kontakt med fylkesrådslederen flere ganger, for å etterspørre fremdriften.

– Det synes imidlertid som at dialogen mellom fylkesrådet og regjeringen har gått veldig trått. Nå ser det omsider ut til at det er bevegelse i saken, men vi begynner å dårlig tid, sier hun.

Samtidig understreker ordføreren at Hadsel kommune ikke kan få fortgang på saken alene.

– Vi er avhengig av de avklaringene som blir gjort i fylkesrådet og i regjeringa. Vi har stresset at dette har dratt ut i tid og det tok for eksempel lang tid før fylkesrådet fikk møte med departementet, sier hun.

Vil ha fortgang

KVU (Konseptvalgutredning) er en faglig statlig utredning i en tidlig fase for store prosjekter og, strekninger og transportsystem. I prinsippet skal KVU gjennomføres før prosjektplanlegging etter Plan- og bygningsloven, men i byer og på lengre strekninger vil det alltid foreligge planer på ulike detaljeringsnivå.

Om det blir statlig eller kommunal KVU i forbindelse med denne saken, vil ha noe å si for hvor omfattende utredningen blir.

– Nå er det viktig at vi får fortgang slik at vi rekker å komme med i prioriteringen når fylkestinget møtes i juni neste år, slår Siv Dagny Aasvik fast.

Hadsel kommunestyret møtes til uka for å diskutere både denne og andre saker.