I formannskapsmøtet mandag kveld, gikk formannskapet inn for å stenge Gymsal 2 på Stokmarknes skoe. Årsaken er fare for muggsopp.

Det ska ikke være dokumentert helseskade, men risikoen er så stor at det er besluttet stenging.

- Her er det veldig stor risiko for helseskade, sier sivilingeniør Anders Overrein i firmaet Anders Overrein AS.

Ingeniøren har vurdert Stokmarknes skole på oppdrag fra kommunen. Gymsalen det er snakk om ligger i nedre del av skolen, og brukes blant annet til taekwon-do-trening, og annen type trening på ettermiddag og kveld.

- Meget slitte

Om bygningene rundt musikkrommet, personalrommet og gymsalen sier ingeniøren blant annet:

- Byggene er meget slitte. De er svært fuktutsatte. Betongen er veldig fuktbelastet. Takrennene er blant hovedkonstruksjonene, og de er nesten rustet bort. Det er knuste ruter, som gjør at det regner inn i bygget som rommer personalrommet. Det er ikke fall bort fra byggene, og drenering sannsynligvis med null funksjon, sier ingeniøren.

- Han sier det er påvist muggsopp i kjelleren, og kaller miljøet der for ”ekstremt”. Han viste bilder av rommet under lærerværelset til formannskapsmedlemmene, og mente de måtte tale for seg selv.

- Ventilasjonen blir ikke hundre prosent tett. Vi er skeptiske til alle byggene som henger på dette ventilasjonsanlegget, sa ingeniøren.

- Her er mye "mat" for mikrobiologiske organismer. Vann, fukt og riktig temperatur, samt et anlegg av eldre årgang. En "åker" for diverse vekster, sa ingeniøren.

- Her er det veldig, veldig stor risiko for helseskadelige forhold, sa han.

Stenges fra i morgen

Gymsalen stenges fra tirsdag morgen klokken 0800.

- Jeg har liten tro på å bruke en krone på bygningskomplekset nederst på skolen, sa formannskapsmedlem Arne Ivar Mikalsen (V). Han understreket at han tror teknisk sjef og de øvrige kommuneansatte gjør sitt aller beste for å kaste lys over situasjonen.

Lill Mari Gulmæle Johnsen (Frp) berømmet administrasjon og rådmann for informasjonen som nå er gitt. Hun var imidlertid lite fornøyd med at informasjonsrutinene har sviktet. - Jeg har en funksjonshemmet sønn som har sittet i ni år der nede, med fukt og et utrivelig inneklima. Jeg synes det er skremmende at man har visst om disse forholdene, uten at det er gjort noe med. Mange har visst om dette, sa hun.

Ordfører Siv Aasvik uttrykte takknemlighet overfor administrasjonen for det hun mener er en grundig jobb gjort siden nyheten om radonfunn ble gjort kjent fredag. Siden den gang er det nå altså også presentert funn som tyder på helseskade på grunn av dårlig inneklima.